AJUNTAMENT DE CALDES D'ESTRAC
Plaça de la Vila s/n | 08393 Caldes d'Estrac | 93 791 00 05
Dissabte dia 10 d'agost, l'alcalde de Caldes, Joaquim Arnó, inaugurava de forma oficial els actes de commemoració del Tricentenari del Combat de Caldes del 1713, acompanyat per la Diputada adjunta de Cultura de la Diputació de Barcelona, Mireia Hernández, i el coordinador de la Comissió Maresme Commemoració 1713-1714, Benet Oliva, a més de la directora de de l'Arxiu Comarcal, Rosa Almuzara, i altres regidors de municipis maresmencs. Benet Oliva va donar la benvinguda al públic per explicar la creació de la comissió per a la commemoració del tricentenari a nivell comarcal, mentre que Mireia Hernández va posar èmfasi en la importància de celebrar actes com aquest a tot el territori català per a comprendre millor la nostra història. L'alcalde, Joaquim Arnó, per la seva banda, va explicar les similituds entre la Guerra de Successió espanyola, que va comportar la pèrdua de les llibertats de Catalunya, amb l'actual procés que vivim a nivell nacional.
Una exposició sobre la Guerra de Successió i una conferència a càrrec de Jordi Peñarroja sobre el Combat de Caldes van arrodonir la primera jornada de la celebració, que havia començat a la tarda amb una fira artesanal i mostra d'oficis que va quedar ubicada en plena Riera de Caldes.
El plat fort d'aquesta commemoració del tricentenari va arribar diumenge dia 11 d'agost, el mateix dia que tot just fa 300 anys es va produir el Combat de Caldes. El parc de Can Muntanyà va ser l'indret on es va centrar tota l'activitat de la jornada festiva. Van assistir a l'acte el Secretari General de Presidència de la Generalitat, Jordi Vilajoana, la Diputada adjunta de Cultura de la Diputació de Barcelona, Mireia Hernández, el diputat maresmenc, Joan Morell, i representants d'altres municipis del Maresme com ara l'alcalde d'Argentona, Ferran Armengol, l'alcaldessa de Sant Pol, Montserrat Garrido, i els regidors de Medi Ambient i Esports de Sant Vicenç de Montalt, Robert Subirón, i el de Cultura de Premià de Dalt, Marc Tintoré. Després dels parlaments de Joaquim Arnó i de Jordi Vilajoana, que va destacar la gran importància d'actes com els d'ahir "per a sumar forces cap al camí a la llibertat de Catalunya", es va donar pas al relat dels fets de l'11 d'agost del 1713, el Combat de Caldes, a càrrec de l'actor Quim Dotras. Tot seguit, amb el so de fons d'El Cant de la Senyera es va hissar la bandera catalana del parc de Can Muntanyà i es va procedir a fer les ofrenes i honors al so de l'Himne Nacional de Catalunya, Els Segadors.
La recreació del Combat de Caldes per tot el parc de Can Muntanyà, amb l'establiment dels campaments de cada bàndol i amb el so de les armes de teló de fons, va ser tot un espectacle que va permetre reviure els fets de la forma més real possible. Ja a la tarda, es va tornar a representar aquest combat. Les representacions van ser una trobada de recreadors i lluitadors de Catalunya, amb la participació dels Miquelets de Catalunya, els Miquelets de Girona Regiment de Sant Narcís, els Hússars Hongaresos de Moià i els Miquelets de Badalona, Sant Jordi.
Consulteu l'àlbum de fotos d'aquesta commemoració del Tricentenari del Combat de Caldes ciclant aquí.