Obrir/tancar menú

Ajuntament de Caldes d'Estrac

Notícies
Obrir/tancar menú lateral
Es reconstruiran els espigons de la platja de Caldes
El Ministeri de Medi Ambient ha presentat un nou pla de regeneració de les platges del Maresme que farà possible que es recuperi la fesomia costanera que tenia abans de la regeneració del 1994

El passat 27 de febrer, el Ministeri, mitjançant el Director de Costes, Pedro Saavedra, va presentar als Ajuntaments del Maresme i a la Generalitat, el Pla de regeneració de les platges de la comarca que comportaria una inversió de 50 milions d’euros durant 15 anys, dels quals una trentena, anirien a càrrec del pressupost estatal  a raó de 1,5 o 2 milions cada anys, quedant a l’espera d’obtenir finançament els quasi 20 milions restants.

Bàsicament, els treballs consistirien en una aportació de sorra de quasi 4,8 milions de m3 que s’afegirien als que es van col•locar fa una dècada, però aquest cop construint també  22 espigons de diferent mida i disposició que permetrien assegurar la seva permanència i destinant també uns 700 mil € anuals a feines i actuacions de manteniment.

Espigons Caldes-aèrea-1970El projecte presentat, divideix el litoral maresmenc en tres zones. La primera va des del delta de la Tordera fins el Port d’Arenys, la segona s’emmarca entre el port arenyenc i el de Mataró i la tercera arriba fins la desembocadura del Besòs i per a cada zona el projecte determina una sèrie d’actuacions que es preveu s’executin d’acord amb la prioritat que s’hi determina.

Segons s’explica en el contingut de la proposta a la qual ha tingut accés l’Ajuntament de Caldes després de la reunió, la priorització de les actuacions ve determinada per les funcions socials, mediambientals, econòmiques i de seguretat dels trams establerts. Son de prioritat alta quan falla com a mínim una de les variables anteriors de manera greu, i de prioritat mitja o baixa quan la mancança no es considera ni de tan impacte ni de tanta urgència.

En el cas concret de les platges de Caldes, es considera que són de prioritat mitjana i se les ha inclòs a la Fase 3 del projecte que es calcula es podrà executar d’aquí uns 6 o 7 anys, si bé es podria avançar si hi hagués alguna alteració de les condicions actuals que ho aconsellés o es determinés un finançament complementari al que ha previst el Ministeri que ho fes factible.

L’obra principal que s’hi preveu és la del recreixement dels actuals quatre espigons que encara es mantenen sota la sorra, els quals, juntament amb el de la Varada, conformarien el retorn a la configuració de la platja caldenca que hi havia abans de la massiva aportació de sorra de fa uns anys. El cost estimat d’aquesta reconstrucció es valora en aproximadament uns 2 milions €. i vindria acompanyada, com és lògic, d’una nova aportació de sorra (uns 750 m3) que ompliria les cales que en resultarien.

A la sortida de la reunió, l’alcalde Joaquim Arnó mostrava la seva satisfacció pel contingut de la proposta. “Sempre hem estat en contra de l’aportació de sorra tal com es va fer en el seu moment perquè consideràvem seria una milionada llençada directament al mar, mai més ben dit, per molt que vingués el llavors ministre del PSOE Josep Borrell a inaugurar la regeneració”.

“Igualment sempre vam estar en contra de la destrucció dels espigons que va desfigurar l’aspecte que tenia Caldes ara no fa pas tants anys. Si en va quedar un en peu va ser gràcies a la lluita que va portar a terme la gent de CiU i dels Pescadors de Caldes – ha afegit Arnó – que ara veuran recompensats els seus esforços. De ben segur que amb aquest projecte que ara es presenta, es podrà recuperar aquell aspecte del front marítim que mai s’havia d’haver perdut amb les millores d’accessibilitat i utilització dels espigons que hi procurarem afegir.

Publicació 06.03.2015
Versió per imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en Whatsapp
Pujar al principi de la pàgina