Ajuntament de
Caldes d'Estrac
La mostra, que s┤inaugurarÓ el dissabte 11 de novembre a les 12 h, mostra la faceta mÚs literÓria de RÓfols.

La Fundació Palau és l'amfitriona de l’exposició ‘Ràfols Casamada. El passeig del poeta’, una mostra que commemora el centenari del naixement de l'artista Albert Ràfols Casamada i que revela una part menys coneguda de la seva vida creativa: la seva obra com a poeta. Comissariada per Bernat Puigdollers, s'inaugurarà el dissabte, 11 de novembre, a les 12 h a la Sala Artigues de la fundació caldenca. 

Albert Ràfols Casamada (1923-2009) és reconegut per la seva obra plàstica i la seva influència en les arts visuals. Tant és així que la seva intensa vida artística ha eclipsat la seva faceta com a poeta. Per aquest motiu, l’exposició de la Fundació Palau posa l'accent en l'Albert Ràfols Casamada poeta, oferint l’oportunitat d’explorar el seu llegat literari. La mostra es podrà visitar gratuïtament fins a l’11 de febrer de 2024.

Una poesia plàstica i una pintura poètica

La pintura i l’escriptura es van desenvolupar en la vida de Ràfols de manera simultània: el 1937, amb catorze anys i en plena Guerra Civil, el joveníssim Ràfols Casamada va escriure els seus primers poemes i va pintar els primers quadres. Des d’aleshores, l'artista procurarà atrapar instants en la pintura i amb la paraula. Totes dues disciplines entren sovint en simbiosi: el món poètic de Ràfols és eminentment plàstic i respon a una mirada sensible del món on es barregen present i passat, futur i nostàlgia. 

La seva obra literària resta encara en l’oblit i clama per ser recuperada. Amb aquest objectiu, l’exposició s’endinsa en el món poètic de Ràfols per desentrellar els seus orígens, fer-lo accessible al gran públic i establir ponts entre la seva obra i la d’altres companys de generació.

Josep Palau i Fabre i Ràfols Casamada van col·laborar amb la publicació de la versió del 'Tao-te-king' de Lao-Tze, pensador xinès fundador del taoisme. Palau i Fabre en va fer la tria i les versions al català i Ràfols el va il·lustrar.

Ràfols a la Fundació Palau i Fabre

Informaciˇ publicada el 8 de novembre de 2023