Una seixantena de persones, entre les quals regidors/es de l’Ajuntament i convidats de municipis veïns, es van aplegar a la Sala Cultural per assistir i compartir l’acte institucional que per primera vegada s’havia convocat per commemorar el Dia de Caldes (9 de juliol), en l’any 805 des de la seva fundació (1219-2024).
Primer, l’alcalde Albert Batlle, va llegir el Manifest de la diada. En poques paraules va resumir la trajectòria històrica de Caldes, tot remarcant la seva particularitat d’haver estat sempre protagonista principal de les seves decisions. Es va referir a les dificultats històriques, sovint superades, de ser un petit gran poble i va expressar amb contundència la voluntat de seguir-ho sent durant molts anys més.
Tot seguit, l’historiador Joaquim Graupera, va delectar l’auditori amb una exposició amena i erudita sobre el tresor que significa el capitell romànic que es conserva a l’Església Parroquial i que serveix de pica d’aigua beneitera, situat habitualment a l’entrada del temple.
Segons Graupera, es tracta d’una peça molt singular, datada a finals del segle XII, segurament traslladada a Caldes en època posterior i que apareix reflectida en nombrosos textos històrics, alguns dels quals, publicats per ell mateix, ja fa més de trenta anys. En va descriure tots els seus elements, amb profusió de dades, tot acompanyat també d’un breu però substancial repàs de la història més antiga del temple parroquial caldenc.
L’acte va cloure amb les preguntes dels assistents i compartint un lleuger piscolabis que es va servir en concloure els parlaments.