A més de la redacció del nou Pla d’Ordenació Urbanística (POUM) que ja porta temps en marxa i és previst que pugui aprovar-se inicialment abans que acabi el 2024, l’Ajuntament també està treballant en la redacció del nou Pla Especial de Protecció del Patrimoni arquitectònic, històric i ambiental (PEPPiC), gràcies a la contractació que ha fet la Diputació de Barcelona d’un equip professional especialitzat.
El passat mes d’abril, en un acte públic a la Sala Cultural es va presentar el projecte i des de llavors s’ha recopilat tota la informació històrica i tècnica i ja s’han visitat forces habitatges per procedir a la catalogació dels seus elements i que mereixin ser protegits. En total, des de l’àrea d’Urbanisme s’han enviat més de dues-centes cartes als propietaris, demanant poder accedir als immobles.
Poc més del 60% ja s’han visitat, la resta, o no ha contestat, o senzillament no ho ha autoritzat. En aquest sentit, Albert Batlle, alcalde i regidor d’Urbanisme explica que “que no es visiti una casa no vol dir que no es pugui catalogar, més aviat al contrari, es classificarà en la seva totalitat sense precisar els elements a conservar i, per tant, sense opcions de poder-hi fer obres ni reformes sense autorització i catalogació detallada prèvia”.
En aquests moments -estiu 2024- l’equip redactor està elaborant el llistat provisional d’elements del Pla, que a més d’habitatges inclou ambients, carrers i paisatges. De cada d’un se’n farà una fitxa detallada on hi constaran els elements catalogats i les mesures de protecció necessàries. És previst que a final d’any ja es pugui disposar d’aquestes fitxes.
Batlle també destaca que en ambdós casos, a part del necessari consens polític de tots els grups municipals, també es contemplaran accions diverses de participació ciutadana amb l’objectiu que els plans acabin essent àmpliament coneguts, consensuats i acceptats.