Un dia, el vaquer de “Can Busquets” que feia pasturar les vaques a la serralada, observa perplex com una parella de bous abandona el ramat i entra dins d’una cova, en seguir-los el vaquer va descobrir quelcom de meravellós... una imatge de la Verge envoltada de resplendor!
Els vilatans aixequen ben aviat una capella en el lloc de la troballa i s’estén per tota la contrada la devoció a la Verge Maria. Però quan uns pirates moros se n’assabenten, varen voler fer-los-en una de grossa a la gent del poble i varen intentar robar la imatge. Semblava una fotesa aquell robatori..., n’havien fet tants arreu de la costa! Però en voler aixecar la imatge cada vegada pesava més i els costava fins i tot d’arrossegar-la. Espantats varen creure que es tractava d’un encanteri i varen fugir deixant-la abandonada.
En Montserrat Pi, veí de Caldes va ser testimoni de l’aventura i després de reparar un braç de la imatge que els pirates havien trencat, va retornar la verge al seu altar. De llavors ençà la família Pi va tenir el do de guarir les fractures d’ossos de les persones.
Els veïns orgullosos del miracle varen portar la talla de la verge en processó fins l’altar major de la Parròquia on el rector va proclamar la Verge del Remei patrona de Caldes d’Estrac.”
Des de llavors, la verge negra del Remei presideix l’altar major amb el seu vestit acampanat, tot brodat d’or amb la corona de plata i granats damunt del cap. Totes les cares s’il•luminen mirant-la amb la devoció i la confiança que inspira la imatge trobada per uns bous en una cova de la muntanya pròxima, revelada amb resplendors i sons harmònics, la petita verge que comprèn els que pateixen y recompensa els que la serveixen, que no deixa un sol mal sense consol, ni un sol malalt sense curació, ni un got d’aigua sense compensació, que va saber agrair al pagès generós la reparació del braç trencat de la imatge resultat del saqueig de les invasions, amb el do de curar “de gràcia” les fractures accidentals d’ossos i articulacions. Do que es va arribar a transmetre de pares a fills.
Els beneficis dispensats per la Verge del Remei són innombrables per això té la seva cambra coberta d’exvots mariners i les vitrines plenes de robes i joies que algunes ànimes pietoses li han anat oferint al llarg dels anys”.
Bibliografia.-
- 1) Caldes d’Estrac, vila d’aigua calenta i aigua salada. Breu història il•lustrada.- J.Marzal, G.Guri, F.Vila, M.Navarro (textos). - Caldes d’Estrac, Arrels Cultura, 1999 (pàg 8)
- 2) Un “tros” de Barcelona. Caldetas 1800 – Joaquim Mª de Nadal Ferrer - Barcelona, Dalmau i Jover, 1951 (pàg 206)