Els restauradors de Caldes d’Estrac ja fa setmanes que preparen el que s’ha convertit en una cita imprescindible de la vila de Caldes: la pesolada. Aquesta edició serà especial ja que es commemora el 25è aniversari de la festa gastronòmica que des de que es va posar en marxa ha aconseguit sorprendre als participants i especialment als comensals amb iniciatives més que engrescadores. Segons el regidor de promoció econòmica Òscar Baró, “És tot un repte haver arribat al 25è aniversari d’aquesta iniciativa que identifica la nostra vila i la situa en un lloc privilegiat dins del turisme interessat en la gastronomia. Per això aquest any hem preparat en coordinació amb els restauradors una edició especial.”
Per començar, el diumenge 3 de març, es presentarà la ruta gastronòmica del pèsol. En què consistirà? En una deliciosa degustació de diferents tapes amb el pèsol de la floreta com a element estrella. Cadascú dels restaurants de Caldes que hi participin oferirà una tapa diferent i exclusiva només aquell dia i de 12h a 15h. Com es pot participar? Només caldrà adquirir els tiquets per les tapes dels diferents restaurants.
Quin preu tindrà? Cada tiquet costarà 5 euros i inclourà una tapa i una beguda. A més, a més, per celebrar el 25è aniversari de la pesolada, amb cada tíquet es regalarà una cassoleta commemorativa.
La ruta gastronòmica del pèsol serà doncs, el tret de sortida de la pesolada. Un tastet dels menús que es podran degustar durant els mesos de març i abril en els restaurants de Caldetes que s’han unit a aquesta iniciativa: El Jardí del Vellard, El Taller, Solstici, Sotavent, Fonda Manau, La Tasqueta, Ostres quin raconet!, Voramar, Pizzeria Estrac, Can Suñe, Marola, Dynamic Hotel.
Primeres petjades de la pesolada
Era l’any 1994 i a Caldes d’Estrac s’havia creat UNICOST (Unió de botiguers i hotelers de Caldes d’Estrac) que tenia com a presidents Domingo Comas i Claudi Batlle.
Toni Suñe, actual restaurador de Can Suñe, recorda com va entrar en Domingo a la cuina del restaurant del seu pare amb una nova proposta: “Toni, tinc una idea. Farem una pesolada”. Així també ho recorda l’Emma Gironès, antiga restauradora de Caldes. “Ens va proposar fer una festa gastronòmica del pèsol” explica Gironès.
Un cop feta la proposta de manera informal, es va convocar una reunió per tractar el tema seriosament “i de seguida tothom es va engrescar amb la idea”, exclama Gironès tot celebrant que aquella iniciativa hagi arribat al 25è aniversari.
I és així, que des d'aquella primera edició fins a l’actualitat molts dels restauradors de Caldes presenten cada mes de març un menú degustació on el pèsol és l’ingredient estrella.
Segons Toni Suñe: “gràcies a aquesta iniciativa hem posat Caldes d’Estrac al mapa gastronòmic. I ho hem fet amb un producte de proximitat, com és el pèsol de la floreta, propi del Maresme.” També cal destacar la iniciativa de conrear videopèsols, que es va fer al llarg de tres anys i va deixar un munt d’històries relacionades amb el aquesta festa emblemàtica. Ara, la pesolada ha arribat als 25 anys, i des de l’Àrea de Promoció Econòmica, Oscar Baró convida a tothom a sumar s’hi a la celebració: “Per aquest 25è aniversari estem molt satisfets de poder col.laborar en aquesta innovadora ruta de tapes de Pèsols amb els restauradors de Caldes. També, per aquesta edició volem crear noves sinergies i per això integrarem el tret de sortida de la pesolada en el marc festiu de la Cursa Popular”. Amb amb una llarga trajectòria al darrera plena de plats exquisits i coneguda arreu de Catalunya, la 25a pesolada promet ser una autèntica festa per a tothom que ningú es pot perdre.