Podria entendre’s com una afició. Una de complexa. Calen hores, paciència, coneixements, passió i molta dedicació. Són necessàries la visió i la tècnica. Una afició? Alguns en dirien art. Fer créixer un bonsai amb la forma desitjada, és una tasca delicada però enriquidora, i d’això ens en parla (molt ràpid, i amb molta vehemència) en Joan Puig, president de l’associació Amics dels Bonsais.
-Per què els bonsais?
Sóc un apassionat de la muntanya i la natura. Estimo viatjar i conèixer noves espècies. En aquella època acabava de tancar el taller d'estampació on treballava, i vaig trobar-me que no podia sortir. Vaig pensar que al menys, d'aquesta manera tindria el meu propi racó amb Sureres, Oliveres, Pins i Cedres.
- Era l'any 1991...
Sí. En aquell moment ja vivíem a Caldes d'Estrac , la meva dona i els meus tres fills. Josep Riera, que era el responsable del taller de bonsais en aquella època, va ser qui em va introduir al món dels bonsais, però també al de la jardineria, que ha estat la meva professió des de llavors. Al 1993, l'ajuntament ens va demanar que ens presentéssim com una associació i l em van preguntar si jo em volia encarregar de posar-la en marxa. Des de llavors que sóc el president.
-Se'n recorda del primer bonsai?
Era un Llaurer, de fulla grossa i no sé qui me'l va regalar. Però va ser per aquell bonsai que vaig començar a anar a l'associació. Volia aprendre com s'havia de cuidar. Més tard el vaig regalar. El Llaurer dóna massa feina. Després he continuat amb l'afició, i actualment tinc 81 bonsais ficats en tests, més 36 que estic esperant a que arrelin i 6 boscos.
-Algun de preferit?
El que em té robat el cor és el Gingo Biloba. Té una fulla molt peculiar en forma de cor i de color verd. A la tardor es torna groc. Té importants propietats curatives, és especialment eficaç com a reconstituent i també serveix per millorar el reg sanguini. Però, a més, amaga una llarga història al seu darrere, és el que es diu un fòssil vivent: el seu origen es troba milions d'anys enrere i ha sobreviscut tot tipus de catàstrofes, com la bomba d'Hiroshima.
-Què és més aconsellable, recuperar un bonsai de la natura, o començar de cero?
L’autèntic bonsai és plantat de grana directament i després el vas treballant, li vas donant forma com si fos una escala de cargol, forces l’envelliment amb filferros...ara bé, a mi el que m’agrada és recuperar-los. Agafar aquells arbres que han quedat trencats, o aixafats per la neu i que d’altra manera moririen i anar formant-los durant 3 o 4 anys. D’aquesta manera pots tenir bonsais de més de 100 anys! Li poses un altre mimo...
- I la millor part del procés?
Tenir la natura al pati de casa. La meva dona diu que sóc nerviós. Estar allà, al pati, davant de l’arbre, investigant quin pot ser el seu creixement i quines branques tallar. Això relaxa. Contemplar-ho. I darrerament: compartir els coneixements amb els meus nets.
- Què ha de fer una persona que vulgui començar?
Tenir molta paciència. La gent acostuma a preocupar-se perquè el bonsai no brota, i cada setmana es desviuen. “Encara no ha brotat” repeteixen. “Potser rego poc? O potser massa?”. Així un cop i un altre fins que surt la primera fulla. I poden haver passat 3 mesos! Llavors s’entusiasmen. Per això va bé tenir algú que et resolgui aquests dubtes i que t’expliqui com funciona el cicle de l’arbre. A Caldes és fàcil, només cal que ens preguntin a nosaltres!
- Suposo que no hi ha cap recepta perquè quedin perfectes...
Al taller sempre ens deien una cosa: agafeu la llibreta i estudieu bé l’arbre. S’ha de guixar i projectar quina forma vols donar-li. Cal tenir certa visió, estudiar per on pot sortir la branca i quines solucions pots trobar perquè vagi agafant el perfil que ha de tenir. De vegades, fins i tot cal forçar les branques amb filferros o arriscar i tallar alguna branca.
- “Amics dels Bonsais”, a punt de fer els 25 anys. Alguna celebració en ment?
El proper any farem una exposició especial, encara estem definint alguns dels detalls. Però sí que puc avançar que el proper 7 i 8 de maig farem una exposició a la Fundació Palau, on hi haurà sorpresa per a tots els participants. A més els assistents podran veure una demostració de poda i treball amb fusta morta, concretament el diumenge 8 de maig a les 12h del migdia.
- Un desig de futur
Que l’associació continuï! Ara som un grup d’unes 25 persones. S’ha de tirar endavant i seguir fent cada cop més coses!
Contacte:
Associació Amics dels Bonsais. "Caseta dels bonsais" Telf 93 791 12 39. Aurelia: 602 318 529. Joan: 616 239 018 08393 Caldes d’Estrac. bcaldesdestrac@ya.com.