Ajuntament de
Caldes d'Estrac
Aquesta setmana, el consistori recupera l'espai, de titularitat municipal i cedit als propietaris de l'Hotel Colón, i comença a treballar en la posada a punt de les instal·lacions

Balneari ColónEl passat dilluns 16 de novembre, el balneari Colón, un espai municipal que es troba dins de les instal·lacions de l’Hotel Colón, va passar a mans de l’Ajuntament de Caldes. De moment, el consistori preveu mantenir l’espai tancat, però avança que treballa en la posada a punt de les instal·lacions per mantenir el balneari viu i que en el futur pugui donar servei. «Després de molts esforços, recuperem un espai de referència dins del món del termalisme i comencem a treballar amb diferents propostes per establir quin serà el futur del balneari», explica el regidor d’Urbanisme, Miquel González.

L’any 2000, l’Ajuntament de Caldes d’Estrac va cedir a l’empresa Stel Groc SA, propietària de l’equipament hoteler, l’explotació del balneari per a un període de 15 anys. Aquest termini va finalitzar a principis del 2016, moment en què el Ple de l’Ajuntament de Caldes d’Estrac va aprovar per unanimitat denegar la pròrroga que demanava l’empresa per poder continuar gestionant l’espai. En aquells moments, l’empresa Stel Groc SA ja acumulava reiterades denúncies de mala praxi per part de l’Agència de Salut Pública i els serveis municipals de l’Ajuntament i importants deutes amb el consistori. En aquest sentit, a mitjans d’aquell mateix any, l’Ajuntament, que en aquells moments ja estava liderat per l’actual alcaldessa Rosa Pou, va aconseguir que l’empresa Stel Groc SA liquidés el deute acumulat que tenia amb el consistori corresponent al cànon de la concessió i als tributs vinculats i que ascendia a 700.000 euros.

No obstant això, tal com s’establia al contracte i seguint les lleis del dret administratiu, mentre s’analitzava la situació amb deteniment i es buscava assessorament professional per determinar quins eren els propers passos a seguir per decidir el millor per a l’espai, l’empresa Stel Groc SA va continuar al càrrec de la gestió del balneari. «Vam parlar amb diferents assessors especialitzats en urbanisme i tots van coincidir en afirmar que el problema estava en els inicis, quan no es van delimitar clarament les zones de titularitat pública i privada, i es van dissenyar les instal·lacions fent que el bon funcionament d’una depengués de l’altre», afegeix González. Aquesta interdependència entre el balneari municipal i l’equipament hoteler va fer que, tot i que l’Ajuntament va iniciar converses amb diferents interessats, no s’arribés a cap acord.

Ara, un cop fets tots els tràmits legals, l’Ajuntament de Caldes ha pogut recuperar la concessió del balneari Colón i ha finalitzat la relació contractual amb l’empresa Stel Groc SA. Actualment, però, l’empresa té un deute amb el consistori de prop de 500.000 euros, que l’Ajuntament confia que properament sigui saldat. «Estem convençuts que la recuperació de la concessió és un primer pas per tornar a situar el balneari Colón en el lloc de renom que li pertoca com a espai termal de qualitat i referència», explica l’alcaldessa Rosa Pou.

Informació publicada el 19 de novembre de 2020