Ajuntament de
Caldes d'Estrac
El consistori caldenc revisa a l'alça el tipus de gravamen de l'Impost sobre Béns Immobles i adequa l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres a la legislació vigent

PleAhir, dimecres 10 de novembre, el Ple de l’Ajuntament de Caldes d’Estrac va aprovar provisionalment les ordenances fiscals per a l’any 2022. Entre les modificacions previstes, destaca l’augment d’un 3,9% de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI), fet que suposa que una persona que ha pagat 1.000 euros anuals d’IBI l’any 2021, abonarà 1.039 euros l’any 2022.

El motiu ha estat la suma de diferents factors que faran que l’any vinent, de forma considerable, s’incrementin certes despeses i es redueixin determinats ingressos. Un dels principals han estat les darreres modificacions en la recaptació de l’ordenança fiscal sobre l’increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana o plusvàlua, que tindran un gran impacte en el pressupost anual de la corporació. També, la previsió d’increment d’un 5% de l’Índex de Preus de Consum (IPC) i el retorn d’un préstec de 110.000 euros contret l’any 2014 han marcat fortament la decisió municipal.

«Tot i la complexa situació financera, la nostra intenció inicial era no pujar l’IBI, però el detonant de les plusvàlues ens ha obligat a canviar d’opinió. L’any vinent, moltes de les despeses tindran més cost, ja que l’IPC previst al tancament de l’any serà del voltant d'un 5%. A més, s’afegeix la necessitat de reprendre el pagament de 110.000 euros d’un dels dos grans crèdits que l’Ajuntament va contreure l’any 2014. No obstant això, hem adoptat aquesta decisió en sumar-se la gran davallada d’ingressos que patiran tots els ajuntaments per les noves fórmules estatals pel càlcul de l’impost de les plusvàlues i que els primers càlculs disponibles auguren una pèrdua d’ingressos per a l’Ajuntament de Caldes d'Estrac d'uns 100.000 euros. Davant de tots aquests fets, la situació pressupostària del consistori per a l’exercici 2022 es torna força insostenible i la mesura sobre l’IBI, que suposarà ingressar uns 67.000 euros més als comptes municipals, ajudarà, però serà del tot insuficient i caldrà seguir treballant per a tenir més ingressos i reduir diverses despeses», explica l’alcalde i regidor d’Hisenda, Òscar Baró.

Per la seva part, Albert Batlle de Gent d’Estrac va afirmar que els motius donats per l’equip de govern eren temes de gestió pressupostària i no temes estructurals i per aquesta raó, el seu grup municipal no podia estar a favor d’incrementar l’IBI. Batlle va afegir que tenia la sensació que el govern optava per la solució fàcil i va suggerir que es podrien obtenir aquests 67.000 euros d’una altra manera, o bé reduint despeses o bé incrementant ingressos. Joaquim Arnó de Junts per Caldes també va coincidir en el fet que no estava justificada la proposta d’incrementar l’IBI. Arnó va comentar que si els impostos pugessin per a millorar els serveis, la mesura podria no agradar a la ciutadania, però sí complaure, tot i que va recordar que aquest no era el motiu de l’equip de govern. Així mateix, Arnó va mencionar una norma no escrita en l’administració pública que deia que els ingressos fluctuants, com les plusvàlues o les llicències d’obres, no s’utilitzessin per a finançar despeses corrents. Arnó va acabar dient que s’havien de buscar altres fórmules per a compensar aquesta falta d’ingressos i no optar per apujar els impostos. El punt va ser aprovat amb els vots a favor d’ERC i PSC i els vots en contra de Junts per Caldes i Gent d’Estrac.

Així mateix, el Ple de l’Ajuntament de Caldes d’Estrac va aprovar una modificació de l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres per tal d’adequar la norma a la legislació vigent. En concret, el canvi estableix que a partir de l’any 2022 serà el Ple municipal, i no la Junta de Govern Local com fins ara, qui concedirà la bonificació del 95% de la quota de l’impost a favor de les construccions, instal·lacions o obres que siguin declarades d’especial interès o d’utilitat municipal per circumstàncies socials, culturals, històriques, artístiques o de foment de l’ocupació.

Durant la sessió plenària extraordinària urgent, també es va acordar modificar la data del proper Ple municipal ordinari, que se celebrarà el pròxim dimarts 14 de desembre. De la mateixa manera, es va aprovar una nova modificació de crèdit i es va ratificar la pròrroga del contracte del mòdul número tres del Parc Joan Maragall. Per últim, es va decidir deixar sobre la taula la moció del Partit Socialista de Catalunya en defensa de polítiques públiques viables per a reduir el preu del subministrament elèctric i portar-la a aprovació a la sessió plenària ordinària del mes de desembre.

Escolta el ple:

Informació publicada l'11 de novembre de 2021