Ajuntament de
Caldes d'Estrac
L'encesa de llums de Nadal va aplegar un gran nombre de caldencs i caldenques que no es van voler perdre el tret de sortida oficial de la celebració popular i del Nadal

Festa Major de Santa LlúciaAquest any, Caldes d’Estrac ha pogut gaudir d’una de les celebracions populars més estimades del municipi. La Festa Major de Santa Llúcia ha tornat amb força, malgrat l’emergència sanitària derivada de la Covid-19, i amb moltes propostes pensades especialment pels infants del municipi. «Aquests dies, petits i grans s’han divertit amb la Festa Major de Santa Llúcia. L’encesa de llums de Nadal, el Correfoc i la Nit Jove han estat, sense cap mena de dubte, tres de les activitats més esperades i reeixides de l’edició. Festa Major de Santa LlúciaTot i això, encara ens falta viure la nit més especial de l’any. Vull aprofitar per agrair la gran feina feta als serveis municipals, brigada municipal, agents locals i personal administratiu. Gràcies a ells i elles i a la participació i la implicació de veïns i veïnes, la Festa Major de Santa Llúcia ha estat un èxit. Festa Major de Santa LlúciaTambé, vull  aprofitar per agrair a l’equip de persones voluntàries de la Comissió de Reis la seva dedicació, el seu temps i la seva energia per fer de la Nit de Reis una nit inoblidable. Properament, donarem tots els detalls», afirma el regidor de Cultura, David Salvà.Festa Major de Santa Llúcia

Oficialment, la Festa Major de Santa Llúcia va començar el divendres 10 de desembre amb un taller de guarniments de Nadal a la Sala Cultural a càrrec de Marta Rossell de Creativa Idees. Una cinquantena de nens i nenes van dibuixar i omplir de color boniques creacions, que un cop enllestides van penjar a l’arbre de la Plaça de la Vila juntament amb les precioses composicions fetes per l’alumnat de l’Escola Sagrada Família. A continuació, l’encesa de llums de Nadal va ser tot un èxit de participació ciutadana. Paral·lelament, l’alumnat de 6è de Primària de l’Escola Sagrada Família va animar la vetllada amb música, sorteigs, venda de ponsèties i guarniments nadalencs i una saborosa xocolatada popular feta per la cuina de l’Hotel Dynamic amb melindros.

L’endemà, dissabte 11 de desembre, el bon temps va acompanyar al llarg de tot el matí. El torneig de petanca de la tirada del pernil organitzat pel Club Petanca Caldetes va aplegar una cinquantena de persones a les pistes municipals de petanca i l’espectacle familiar itinerant amb música, animació i jocs tradicionals ‘El meu amic Brutus’ a càrrec de la companyia del Príncep Totilau va reunir una quarantena d’infants. L’actuació es va desenvolupar principalment a la Pèrgola de Can Muntanyà, on petits i grans van divertir-se amb l’engrescadora proposta. Al migdia, la Plaça de la Vila va acollir un acte de reconeixement a les persones voluntàries que s’han implicat al màxim per a aturar la Covid-19 i contrarestar els seus greus efectes socials. L’acte va comptar amb un petit càtering i amb els parlaments de l’alcalde Òscar Baró, el primer tinent d’alcalde, Joan Baró, la regidora d’Acció Social i de Gent Gran, Laura Aloy, i representants de la Creu Roja de Caldes d’Estrac. A la tarda, el correfoc de la Colla de Diables d’Estrac i la Colla Infantil dels Diables d’Estrac va ser un dels actes més esperats per la seva tradició i llegat a la vila. Desenes de persones van gaudir de la proposta que va transcórrer sense incidents i amb molta prudència i seny per part dels caldencs i les caldenques. El correfoc va sortir del Parc Joan Maragall, va recórrer la Riera i va finalitzar a la Riera davant de la Plaça de la Vila, on es va poder gaudir d’un petit castell de focs artificials. A continuació, una seixantena de persones van ballar a ritme de la Nit Jove, que va omplir de música la Sala Cultural amb les actuacions de la cantautora Virgina Zaldívar i dels punxadiscos Ricky Vives i Henry Jones, que van fer sonar els millors èxits del moment.

El diumenge 12 de desembre, els jocs gegants de fusta que es van instal·lar a l’Esplanada de Can Muntanyà van sorprendre els més menuts de poble. Prop d’una setantena d’infants i les seves famílies van divertir-se amb la proposta de Quiràlia. A la tarda, el Club de Patinatge Artístic de Caldes d’Estrac va oferir el tradicional festival de Nadal, protagonitzat per nens i nenes de l’entitat, al poliesportiu municipal i a continuació, l’espectacle d’humor gestual ‘Brossa, una comèdia de merda’ de la mà d’H6 Clown va aplegar una quarantena de persones a la Sala Cultural. La proposta va abordar un tema molt punyent i de màxima actualitat, el sensellarisme, fet que va despertar moltes sensacions entre el públic assistent. Les activitats van continuar l’endemà, dilluns 13 de desembre, amb un taller de creacions florals nadalenques a càrrec de Vanessa Puigderrajols d’Airam Flors a l’Espai Jove, on, tot emprant flors i altres elements decoratius, una quinzena d’infants van elaborar boniques composicions florals nadalenques.

En el marc de la Festa Major de Santa Llúcia, la Parròquia de Santa Maria va acollir també una missa solemne en honor a Santa Llúcia que va estar presidida pel bisbe auxiliar de Barcelona, Mons. Javier Vilanova, i que va comptar amb la col·laboració de la Coral de Sant Vicenç de Montalt i un concert de Nadal amb el grup Brattia, que va interpretar cançons i nadales de tots els temps. També, l’Espai Jove va acollir una tarda de karaoke, un reeixit taller de cuina mexicana, una interessant xerrada sobre salut mental i joves a càrrec d’Anna Horta, psiquiatra de l’Hospital de Mataró, el tradicional brindis de Nadal organitzat per les àrees d’Acció Social i de Gent Gran de l’Ajuntament i un reeixit taller de crepes. Per la seva part, la Biblioteca Can Milans va organitzar una conversa amb l’escriptor Víctor del Árbol sobre la novel·la ‘Abans de gairebé tot’ i un sorteig de paneres de Nadal. Així mateix, la Fundació Palau va impulsar una activitat familiar per a dissenyar postals d’hivern i de Nadal.

Aquesta setmana, Caldes d’Estrac acomiadarà l’any 2021 i donarà la benvinguda l’any 2022. El diumenge 2 de gener, a les 20 hores, la Fundació Palau dinamitzarà un recital de poesies i contes nadalencs de diversos autors. Les persones interessades hauran d’inscriure’s prèviament trucant al telèfon 93 791 35 93 o enviant un correu electrònic a fp.info@fundaciopalau.cat. Finalment, el dimecres 5 de gener arribarà la nit més màgica de l’any i una de les més esperades pels infants caldencs. Properament, es donaran més detalls de com serà. De moment, els nens i les nenes poden llençar les seves cartes plenes de bonics desitjos a la bústia reial, que enguany es troba al costat de la ludoteca La lluna d’en Blai. L’any passat, la bústia reial es va instal·lar al Mercat Municipal i enguany, ha canviat d’ubicació amb la voluntat de promocionar l’activitat econòmica i social del municipi.

«Des de l’Àrea de Cultura, sabem que malauradament aquest any han faltat actes importants pel municipi com els gegants o el tió, però la manca de persones voluntàries no ens ha fet possible organitzar-los. Tot i això, des de l’Àrea de Cultura, continuem treballant per tenir colla gegantera. Aprofito per fer una nova crida als caldencs i les caldenques perquè, tot i que sóc conscient de la difícil situació sanitària derivada de la Covid-19, participin de les entitats del poble, s’impliquin en les activitats culturals i aportin el seu granet de sorra. Entre tots i totes, hem de fer per no perdre les nostres tradicions», afirma el regidor de Cultura, David Salvà.

Informació publicada el 27 de desembre de 2021