Ajuntament de
Caldes d'Estrac
Amb la voluntat de modernitzar la xarxa de subministrament i acabar amb les fuites fortuïtes, l'actuació, que ascendeix a 163.391,90 euros, es preveu que comenci la setmana vinent

AjuntamentAquesta setmana, l’Ajuntament de Caldes d’Estrac ha mantingut diverses reunions amb l’empresa concessionària del servei de subministrament d’aigua Agbar per a accelerar les actuacions de renovació de la xarxa d’aigua potable del municipi amb l’objectiu d’acabar amb les fuites d’aigua fortuïtes al poble. Així mateix, l’alcalde Òscar Baró i el primer tinent d’alcalde Joan Baró van mantenir el passat dilluns 11 de juliol una reunió amb veïns i veïnes de La Ratlla i la Isla per a informar-los en primera persona de l’estat de la xarxa i del pla d’inversions previst per aquest any.

En aquest sentit, el passat cap de setmana, es van produir un seguit d’afectacions al carrer Major. La primera avaria va ser el divendres 8 de juliol, a les 19.30 hores. La incidència es va reparar i el servei de subministrament va quedar restablert a les 4 hores del dissabte 9 de juliol. No obstant això, a les 4.30 hores, es va produir una segona incidència. La reparació es va realitzar al llarg del matí de dissabte i es va aconseguir restablir el servei a les 16 hores. El mateix dissabte, a les 17 hores, hi va haver una tercera avaria, molt més complexa que les dues anteriors, ja que afectava dues barres de fibrociment DN100 que van haver de ser substituïdes. Les tasques per a solucionar-la van finalitzar aquell mateix vespre. El diumenge, a les 2 hores, es va produir una quarta incidència amb una complexitat similar a la tercera. L’avaria es va aconseguir arreglar al migdia de diumenge. Malauradament, a les 19 hores, quan la xarxa general estava carregada a un 1 kg/cm3, es va produir una cinquena avaria. Arran d’aquesta situació excepcional, es va determinar que la xarxa es trobava en situació de col·lapse i es van executar els treballs per a la instal·lació d’una canonada provisional exterior per sobre de la vorera amb la finalitat de poder restablir el servei de subministrament d’aigua a totes les persones afectades el més aviat possible. Prop d’una vintena de persones van treballar tota la nit per a poder muntar l’estructura provisional, uns 400 ml de canonada de polietilè DN63 i un total de 37 escomeses. Finalment, el dilluns 11 de juliol, al llarg del matí, va quedar restablert el servei de subministrament d’aigua amb una instal·lació provisional. Així doncs, durant el cap de setmana, es va treballar a contrarellotge per tal de minimitzar les conseqüències de les avaries fortuïtes i es van prendre un seguit de mesures complementàries com portar el diumenge 10 de juliol al matí un camió cisterna amb aigua potable als carrers de la Isla i de La Ratlla i habilitar un punt provisional per a poder carregar aigua al carrer Major. Així mateix, en totes les incidències, la càrrega de la xarxa es va fer molt a poc a poc per tal d’evitar noves fuites d'aigua. Per aquest motiu, es va trigar prop de quatre hores a tornar a posar en funcionament la xarxa després de cada avaria. Segons les dades de l’empresa concessionària del servei, les incidències van afectar unes 184 persones usuàries del municipi.

Aquesta setmana, l’Ajuntament i Agbar han intensificat les trobades per a buscar noves solucions a l’estat d’envelliment de la xarxa d’aigua potable del municipi. En aquesta línia, l’any passat, es van plantejar diverses propostes de renovació de la xarxa per aquest any 2022. L’actual pressupost municipal preveu 155.000 euros per a la renovació de les canonades de fibrociment, que inicialment estaven projectats per al carrer de l’Església, pel qual està encarregat el projecte tècnic que s’espera rebre a mitjans del mes d’agost, i, mitjançant l’ampliació del conveni amb Agbar, es preveu també per aquest any 2022 la instal·lació de dos reguladors de pressió a punts estratègics de la xarxa, un d’ells al carrer de la Mercè, on també hi ha planificada la renovació d’un tram de canonades de fibrociment per noves canonades de foneria. No obstant això, els fets del cap de setmana obliguen a l’Ajuntament a canviar les prioritats i actuar d’urgència al carrer Major. En aquest sentit, l’actuació ascendeix a 163.391,90 euros i es finançarà en gran part amb els diners previstos per a renovar el carrer de l’Església i amb una subvenció de resiliència de la Diputació de Barcelona. Des del consistori, es preveu que les obres comencin la setmana vinent amb la voluntat de donar resposta a la situació el més aviat possible.

Informació publicada el 15 de juliol de 2022