Ajuntament de Caldes d'Estrac
Agenda
Presentació centre d'estudis locals Astaracum

Un any més, la Fundació Palau és suma a la celebració de les Jornades Europees de Patrimoni (JEP), iniciativa del Consell d´Europa i la Comissió Europea que te lloc ininterrompudament a Catalunya des del 1991, amb l´objectiu d´apropar el patrimoni monumental de Catalunya a tota la ciutadania.

El lema de l´edició d´enguany, proposat pel Consell d´Europa, és “Patrimoni viu”, fent referència a les pràctiques, els coneixements i les habilitats que es transmeten de generació en generació, i que actualment es continuen mantenint.

El lema “Patrimoni viu” vol donar l´oportunitat a les institucions, entitats i associacions que participem en les Jornades Europees de Patrimoni d´organitzar activitats que permetin fixar-nos més detingudament en el treball dut a terme pels guardians del nostre patrimoni.

11h La Fundació Palau acull la presentació del Centre d´Estudis Locals Astaracum que centra la seva activitat als municipis de Caldes d´Estrac, Sant Vicenç de Montalt i Sant Andreu de Llavaneres i que, com a col·lectiu, ja disposa d´algunes obres al carrer com les exposicions ‘Del Balís al Túnel´ i dos llibres sobre algunes cases amb interès de Sant Vicenç de Montalt.

12h Itinerari pels dos passejos dels Caldes d´Estrac des de la Riera del Gorg fins al Rial d´en Xenaica amb l´explicació dels principals edificis del regorregut i de les circumstàncies de cadascun.

15 d´octubre a les 12h
Visita guiada de la col·lecció permanent i de l´arxiu personal de Josep Palau i Fabre a càrrec de l´Anna Maluquer. L´exposició permanent s´inicia amb l´àmbit Un pare pintor i un fill poeta. Renovada completament el febrer del 2020, aquesta sala ofereix un recorregut per la trajectòria d´un pare pintor i d´un fill poeta. L´espai recull la col•lecció de Josep Palau Oller, el pare de Josep Palau i Fabre, que fou pintor, col•leccionista d´art, dissenyador de mobles i decorador. Va completar la col•lecció amb obres d´artistes com Joaquim Torres-García, donant així continuïtat a la tasca del seu pare. Aquesta sala incorpora el testimoni de la col•laboració de Palau i Fabre amb artistes com Albert Ràfols Casamada o la seva relació amb pintors com Antoni Tàpies i Joan Ponç, i amb els més actuals Miquel Barceló i Perejaume. A la sala Estimat Picasso es presenten un conjunt molt variat d´obres picassianes que Josep Palau i Fabre, al llarg de la seva vida, va anar adquirint o bé que va rebre de mans del mateix Picasso. Es poden contemplar obres d´èpoques i estils ben diversos, des dels inicis del pintor a l´escola de Belles Arts de Barcelona, la Llotja, fins als darrers anys de la seva vida. Destaquen els estudis acadèmics, el conjunt d´obra gràfica o bé un petit teatret que Picasso va fer per a la seva filla Maya. També es mostren alguns llibres dedicats per Picasso que contenen dibuixos i que testimonien la relació d´amistat entre els dos personatges. En acabat hi haura una visita guiada al arxiu personal de Josep Palau i Fabre.

Entrada lliure. Cal inscripció prèvia al telèfon o mail de la Fundació Palau (93 791 35 93 o fp.info@fundaciopalau.cat)