La Fundació Palau és l'amfitriona de l’exposició ‘Ràfols Casamada. El passeig del poeta’, una mostra que commemora el centenari del naixement de l'artista Albert Ràfols Casamada i que revela una part menys coneguda de la seva vida creativa: la seva obra com a poeta. Comissariada per Bernat Puigdollers, s'inaugurarà el dissabte, 11 de novembre, a les 12 h a la Sala Artigues de la fundació caldenca.
Albert Ràfols Casamada (1923-2009) és reconegut per la seva obra plàstica i la seva influència en les arts visuals. Tant és així que la seva intensa vida artística ha eclipsat la seva faceta com a poeta. Per aquest motiu, l’exposició de la Fundació Palau posa l'accent en l'Albert Ràfols Casamada poeta, oferint l’oportunitat d’explorar el seu llegat literari. La mostra es podrà visitar gratuïtament fins a l’11 de febrer de 2024.
Una poesia plàstica i una pintura poètica
La pintura i l’escriptura es van desenvolupar en la vida de Ràfols de manera simultània: el 1937, amb catorze anys i en plena Guerra Civil, el joveníssim Ràfols Casamada va escriure els seus primers poemes i va pintar els primers quadres. Des d’aleshores, l'artista procurarà atrapar instants en la pintura i amb la paraula. Totes dues disciplines entren sovint en simbiosi: el món poètic de Ràfols és eminentment plàstic i respon a una mirada sensible del món on es barregen present i passat, futur i nostàlgia.
La seva obra literària resta encara en l’oblit i clama per ser recuperada. Amb aquest objectiu, l’exposició s’endinsa en el món poètic de Ràfols per desentrellar els seus orígens, fer-lo accessible al gran públic i establir ponts entre la seva obra i la d’altres companys de generació.
Josep Palau i Fabre i Ràfols Casamada van col·laborar amb la publicació de la versió del 'Tao-te-king' de Lao-Tze, pensador xinès fundador del taoisme. Palau i Fabre en va fer la tria i les versions al català i Ràfols el va il·lustrar.