La Fundació Palau acull la primera exposició retrospectiva dedicada a l’artista Maria Sanmartí, comissariada per Aitor Quiney. La inauguració de la mostra tindrà lloc el dissabte 23 de març, a les 12 hores.
També es proposen diverses visites guiades per conèixer més a fons la figura d’aquesta pintora catalana. Les sessions tindran lloc a les 12 hores del diumenge 7 d’abril, amb el comissari de la mostra, i els dies 19 de maig, 16 de juny i 8 de setembre amb el servei de guies de l’espai d’art. Cal inscripció prèvia enviant un correu electrònic a fp.info@fundaciopalau.cat o bé trucant al telèfon 93 791 35 93. Cal un mínim d'inscripcions per poder dur a terme la visita.
A més, hi ha previst un taller familiar d'art al voltant de l'exposició. Aquesta proposta se celebrarà el diumenge 14 d'abril, a partir de les 11:30 h, dins el programa 'Els diumenges de la Fundació Palau'. Paral·lelament, si voleu concertar visites guiades per a grups, també ho podeu sol·licitar escrivint un correu a fundaciopalau@fundaciopalau.cat o trucant al telèfon 93 791 35 93.
Una evolució artística atípica
Inicialment, Maria Sanmartí va signar la seva obra amb la denominació "mare d'en Clavé", evidenciant la seva relació amb el pintor Clavé. No obstant això, va prescindir d'aquesta signatura quan va obtenir reconeixement en el panorama artístic entre la fi dels anys quaranta i la seva mort a inicis de 1959, als 73 anys. L'aspecte excepcional de la seva trajectòria artística radica en el fet que va iniciar la seva pràctica pictòrica als 60 anys, sense cap indicació prèvia de vocació artística. Malgrat la manca d'educació formal i la seva procedència d'una família catòlica i humil, Maria Sanmartí es va revelar com una dona progressista amb una notable lucidesa mental i una destacada fermesa de caràcter.
Durant l'esclat de la Guerra Civil, el seu fill Clavé es va exiliar a França, i uns anys després ella va seguir els seus passos. Un dels primers admiradors de la seva obra va ser el poeta Josep Palau i Fabre, resident a París en aquell moment i amic íntim del seu fill. Palau i Fabre va contribuir amb un article titulat "El cas inèdit de Maria Clavé" a la revista Ariel el 1948 i va redactar un text per al díptic de la primera exposició de Sanmartí a la Galerie Mirador de París.