Ajuntament de Caldes d'Estrac
Notícies
El 8 de març a les 18:30h es farà una sessió informativa a la Fabriqueta per explicar tots els detalls de l´actuació.

170220_Pinsmuntanya_w.jpg


170308__medi_ambient_cartell_retirada_pins.jpgLa regidoria de Medi Ambient ha seguit amb determinació totes les passes que permetran restablir la flora del Parc Muntanyà, després de que aquest 2016 es veiés afectat per l'agent patogen del Tomicus, que ha emmalaltit els pins, i la sequera.

Quina és la situació actual?

Es calcula que hi ha entre un 30-40% de pins afectats per la malaltia de l’agent patògen Tomicus al Parc Muntanyà, així ho confirma l'estudi específic del parc Muntanyà que s'ha dut a terme amb el suport de la Diputació de Barcelona. Malauradament aquest insecte, que afecta a diferents espècies de pins, ha emmalaltit una part important dels boscos no només a Caldes d’Estrac sino a tot el Maresme.

Quina solució hi ha?

L'Ajuntament de Caldes d'Estrac s'ha fet membre de l'Associació de Propietaris de Masses Forestals a través de la qual podrà fer efectives les ajudes de la Diputació i es començaran les actuacions necessàries per revertir la situació.
Segons Miquel González, regidor de Medi Ambient a Caldes d'Estrac, les tasques es començaran a fer durant el mes de març i consistiran en talar els pins afectats i apartar les restes fins que es faci el trasllat que permetrà aprofitar la fusta. Es calcula que el parc haurà d'estar tancat unes tres setmanes, ja que també s'implementaran algunes millores.

Com quedarà el parc?

A més de fer la tala d’arbrat, s’aprofitarà per implementar noves zones de lleure. Es farà una zona de jardins a la primera plataforma i es dignificarà tota la zona netejant i fent un bon manteniment per evitar la densificació, a més de crear una zona d'esbarjo per a tots els usuaris.

I a llarg termini?

González explica que a més de l'actuació immediata també s'ha fet un pla de millora del parc Muntanyà a llarg termini,on s'ha tingut en compte l'estudi realitzat per la biòloga Carme Buxalleu i les aportacions d'Arrels Cultura. L'objectiu serà anar regenerant el parc amb alzines, creant un bosc de tipus mediterrani, amb més capacitat de fer front a les plagues. D'altra banda s'ha previst fer un manteniment que eviti la densificació dels arbres, ja que aquesta impedeix el bon creixement dels troncs i implementar una entrada nova a la part de dalt.


Arrels Cultura opina:

Arrels Cultura, implicada amb el parc
Arrels Cultura, implicada amb el parc

La biòloga Carme Buxalleu, que encapçala la secció mediambiental d'Arrels Cultura, explica que el tomicus, causant de la destrucció de quasi la meitat dels pins del Parc de can Muntanyà, ha existit sempre, no ens ve de l'exterior com altres plagues del nostre temps, són les condicions de sequera que han afavorit el seu desenvolupament. Opina també que s'ha esperat massa abans d'actuar, ja que els pins fa temps que competien entre ells per captar l'aigua.

De forma resumida, les causes dels danys a la pineda són:
1. L'excès d'exemplars, pineda massa espessa
2. La sequera i manca de reg
3. La pobresa del sòl
4. L'absència de fred a l'hivern que no pot regular / eliminar les colònies d'insectes.
Quasi totes conseqüència del CANVI CLIMÀTIC.

Si cal trobar alguna cosa positiva al desastre, en certa manera, el fet és una selecció natural, els exemplars que quedin seran més forts, faran més pinyes i potser si es decideix fer-ho, es podrà afavorir el creixement d'alsines que necessiten, però, un terreny més ric.

Informa’t amb tots els detalls

Per explicar com serà l'actuació amb tots els detalls i també perquè els usuaris puguin resoldre qualsevol dubte la regidoria de Medi Ambient ha organitzat una sessió informativa que tindrà lloc a la Fabriqueta el proper 8 de març a les 18:30h que comptarà que comptarà amb els tècnics de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona Ramon Riera i Martí Rosell


Notícies relacionades:
Unint esforços per fer front a la lluita contra el Tomicus i la sequera [+]

Publicació 01.03.2017