Obrir/tancar menú

Ajuntament de Caldes d'Estrac

Notícies
Obrir/tancar menú lateral
Unint esforços per fer front a la lluita contra el Tomicus i la sequera
L´Ajuntament de Caldes d´Estrac participa en les reunions de treball proposades pel Consell Comarcal del Maresme per fer front a la plaga i a la sequera que ha afectat a les zones de bosc del Maresme

Aquestes són les imatges enregistrades des del Consell Comarcal del Maresme d'un bosc d'Arenys de Munt on es pot veure l'afectació de les pinedes a causa de la sequera i de les platges.

161006_ccm_boscos.jpg


L'Ajuntament de Caldes ha fet seu el compromís amb la lluita per fer front als dos agents esmentats, la sequera i les plagues. Es per això que Miquel González, regidor de Medi Ambient, ha participat en sessions de treballs per definir un pla estratègic preventiu i de restabliment dels arbres afectats a la vila de Caldes. Cal destacar que també es va encarregar un estudi específic sobre el Parc Muntanyà a la Diputació de Barcelona per poder determinar les causes i solucions possibles i que ja s’ha finalitzat. En aquests moments s’estan demanant les ajudes necessàries a la Diputació de Barcelona a través de l’associació de propietaris per fer l’aclariment de la massa de pins del parc.

D'altra banda, el passat dimarts 4 d’octubre, Òscar Baró, regidor de Turisme i Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Caldes d’Estrac va participar com a representant de l’Ajuntament de Caldes en el Consell d’Alcaldes del Consell Comarcal del Maresme on es va presentar un informe sobre l’afectació de la sequera del Tomicus al Maresme.

Es calcula que al mes de juny del 2016, hi havia entre un 25-30% de zones afectades que suposa unes 1800 Ha, de les quals s’ha valorat que 300 Ha estan totalment afectades. Segons l’informe també hi ha entre un 50 i un 70% de zones vulnerables, el que suposa unes 4.000 Ha.

Segons els tècnics, les causes són degudes al canvi climàtic (les pluges han estat inferior al 10%, s’han produït sequeres prolongades, i les temperatures han estat més altes), també s'esmenta el fet de que hi ha una densitat excessiva de peus d'arbres per Ha, i molts sòls són prims i estan en pendent. Els agents principals, per tant, de la situació actual dels boscos han estat la sequera i també els agents patògens (Tomicus, processionària del pi, fongs...)

Aquesta situació provoca que hi hagi un increment del risc d'incendi forestal, de l'erosió, les inundacions (degut a l'increment d'aigua acumulada en rieres col•lapsades), i un increment de les zones afectades per l'atac dels patògens i la persistència de la sequera.

Davant aquests fets des del Consell Comarcal s'ha determinat una sèrie d'actuacions que s'aniran duent a terme abans de l'estiu i que consisteix en la eliminació dels arbres malalts i els morts, prendre mesures preventives com dur a terme aclarides en els arbres i potenciar els alzinars.

Publicació 18.10.2016
Versió per imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en Whatsapp
Pujar al principi de la pàgina