Ajuntament de
Caldes d'Estrac
ITINERARI TURíSTIC I CULTURAL AUTOGUIAT
  • Joan Maragall (Barcelona 1860-1911) fou l’intel·lectual més vigorós de la cultura catalana a cavall dels segles XIX i xx. La primavera de 1901 el poeta passà llargues temporades a Caldes acompanyat de la seva família, ja que s’havia de sotmetre a cures balneàries per pal·liar les seves afeccions. Després de fer estades a l’Hotel Providencia del carrer del Carme núm. 4 (ara carrer d’El Callao) al peu de l’estació del tren i al costat de la Capella del Carme, la família s'instal·là en una casa del carrer Ciutat de La Paz.

    L’impacte de Caldetes en Maragall no es fa esperar. Part de la seva obra d’aquesta època està plena de referències a la població, entre elles destaquen els cinc poemes Vistes al mar, escrits durant l’estada del 1901. 

    L’any 1908 Maragall comença a escriure Nausica, que portarà al teatre dos anys més tard. Aquesta obra, inspirada en un episodi de l’Odissea, fou representada als jardins de Can Marcel·lí Coll de Caldetes l’any 1960, amb motiu del cinquantenari de la seva edició. 

    L’any 1911 publica Seqüències, un recull de poemes que inclou El pi d’Estrac, poema inspirat en el lloc on Maragall solia conversar amb el seu amic Salvador Albert.

  • MAPA ITINERARI