AJUNTAMENT DE CALDES D'ESTRAC
Plaça de la Vila s/n | 08393 Caldes d'Estrac | 93 791 00 05
19 h. Inauguració de l’exposició
Presentació a càrrec dels autors, Marta Huertas i Dídac Rocher, d’Ester Andorrà
Recital amb Meritxell Cucurella, Joan Vigó i Laia Martínez i López
Lloc: Fundació Palau, Sala Antoni Artigues
Generació Horiginal és un projecte fotogràfic que precisament va néixer un vespre de juliol de fa uns anys a la Fundació Palau: després d’assistir a un dels recitals del Poesia i +, Marta Huertas i Dídac Rocher van decidir que volien plasmar d’alguna manera tots aquells poetes que per un motiu o un altre estan íntimament lligats a l’Horiginal, un espai que durant més de quinze anys ha presentat setmanalment poetes de tots els estils i les generacions.
El projecte finalment va prendre la forma d’un catàleg de 74 poetes fotografiats per a l’ocasió i acompanyats d’un poema triat per cada autor.
Per inaugurar l’exposició, que inclou els retrats i els poemes, comptarem amb tres poetes íntimament lligats a l’Horiginal: Meritxell Cucurella, fundadora del local, poeta exuberant i traductora atenta; Joan Vigó, un dels habituals, que acaba de publicar Pastor d’antenes, que recull poemes i fotografies cuinades a foc lent, i Laia Martínez, una poeta polièdrica que coneix bé l’escenari de l’Horiginal.
Ester Andorrà, per la seva banda, presentarà el llibre que aplega tot aquest material, editat per LaBreu.
Entrada lliure
20.30 h. Maria Sevilla i Joan Martínez, ://about:blank
Lloc: Pati
“No hi ha cap marbre de Grècia darrere el blanc”. Així és com Josep Palau i Fabre tanca la seva petita prosa titulada “Capítol en blanc”, escrita l’any 1946 i publicada dins dels Poemes de l’alquimista (1952) com a part d’una seva Teoria dels colors. Per a Palau i Fabre, “el blanc es fa desitjar. La violació comença. Deixar o no deixar el blanc?”. Més de mig segle més tard, i seduïdes pels misteris del bit i per l’alquímia de la computació, MariaSevilla.txt i JoanMartínez.mp3 ens ofereixen un nou ://capítol:en:blank que, concebut com a espectacle de poesia i de música electrònica i pensat en format b2b (live set!), renovi la necessitat de seguir-se, encara ara, demanant: deixar o no deixar el blanc? La resposta? _en:blank. La fórmula? ://about:blank. El codi? Bastard. Palimpsest. O el sexe cyborg. L’opensource amb molts de versos, molt de bombo, molta rave accelerada, molt de cable i tot de hardware. La divisa? No hi ha cap marbre de [type the text] darrere el blanc.
Entrada lliure
21.30 h. Ovidi 4, Cuidem-nos
Lloc: Parc de Can Muntanyà
Memòria d’un futur anterior, estàvem més dissolts que la I Internacional – que era la bona– i més perduts que l’Ovidi a la Transició. Al laberint on ens han capficat, tornaven a ploure mentides, es dictaven altre cop silencis i es perseguien repúbliques de nou.
I enmig de tot, del trencaclosques del 155 i la voracitat d’un capitalisme carronyaire, va arribar la Mireia –Vives, que és com ens volem– a dir-nos que la lluita mai s’acaba i sempre cal tornar a recomençar. A recordar-nos, dempeus, que calia seguir resistint, insistint i persistint: foradant el mur, ampliant el camp de batalla i desobeint l’absurd. I cuidant-nos. I així, això. Contra la geografia del desastre i l’arquitectura de les excepcions, Mireia Vives, Borja Penalba, David Caño i David Fernández es van retrobar assembleàriament. A la intempèrie, perquè sempre es reconstrueix des de les runes, les cendres i els dubtes. Hi tornen: tornant-nos-hi contra el mur, el silenci i la mordassa. Per què, clar, on passen les coses? Ni a la pantalla ni a l’smarthpone ni al televisor ni
al xat. Les coses passen allà on les podem compartir, les podem dubtar i, sobretot, les podem transformar. Quan les imaginem alhora, les cuidem plegats i les resistim juntes. Des de tots els suds, contra la temptació de rendir-nos. Quan la millor sobirania és estar lluny dels que manen. I perquè mentre no aprenguem a furetejar en la foscor, no sabrem resistir amb claredat. Ajuntem-nos. Cuidem-nos. Contraparafrasejant la por, «dejadnos actuar». Un espectacle amb textos de Pere Quart, Angela Davis, Joseba Sarrionaindia, Marina Garcés, Santiago Alba Rico, Roger Pelàez, Maria Mercè Marçal, Josep Palau i Fabre, Valero Sanmartí, Rafeef Ziadah, Marc Granell, David Caño, Montserrat Roig, David Sarsanedas, Enric Casasses i G. K. Chesterton.
Entrada: 12 euros