TermalismeGastronomiaHistòria, art i cultura
Molt ennuvolat
mín
màx
17°
Intervals de nuvolositat amb pluja escasa
mín
11°
màx
19°
Molt ennuvolat amb tormenta
mín
màx
16°
Dijous 8Divendres 9Dissabte 10
TURISME
Festes, cultura popular i llegendes

tradicions cultura


Les festes i tradicions de Caldes d'Estrac basen el seu protagonisme en la gent del municipi i estan molt arrelades a la vida local, ja que són les entitats caldenques i l'Ajuntament de Caldes d'Estrac els encarregats de programar els actes festius. Les tradicions caldenques estan molt presents entre la població de la vila. Veïns i veïnes formen part d'associacions i entitats diverses, que creixen dia a dia, algunes d'elles dedicades a preservar la història local. Al llarg de l'any, l'Àrea de Cultura programa un seguit d'actes, exposicions, conferències, xerrades, etc. i organitza i col·labora a actes tradicionals com la celebració de Sant Jordi, l'Onze de Setembre, Nadal, la Mostra Literària del Maresme, etc.

actes culturals


Les figures de la cultura popular caldenca

Els gegants de Caldes d'Estrac (Fàtima, Busquets i en Nano) i els capgrossos són la màxima expressió de la cultura popular caldenca, juntament amb la figura de foc, el drac Astharoth. La Colla Gegantera i els Diables d'Estrac fan possible que aquestes expressions culturals estiguin molt arrelades a les festes del municipi. L'adopció de la figura de Fàtima i Busquets com a gegants de Caldes d'Estrac respon a una llegenda que forma part de la història del municipi i que guarda relació amb les torres de guaita i els poders de les aigües termals caldenques. Fa molt temps, els habitants de la població van començar a veure formes fantasmagòriques que passejaven pels voltants de la Torre dels Encantats. Aquestes aparicions no eren fantasmes, sinó que es tractava dels membres de l'escolta de la princesa sarracènia Fàtima, que havia vingut a Caldes d'Estrac per curar-se d'una terrible malaltia. Fàtima baixava amb un seguici a prendre les aigües, vestint tots ells robes blanques que els hi hauria atorgat aquest aspecte misteriós i fantasmagòric. Segons la llegenda, Fàtima coneixia les qualitats de les aigües de Caldes d'Estrac per la seva esclava Elionor, capturada per una expedició de corsaris que van saquejar la població. La seva bellesa va impedir que fos maltractada pels pirates i va ser atorgada com esclava a la princesa Fàtima, que patia de lepra. Els metges no trobaven remei a la seva malaltia i Elionor, que s'havia guanyat la confiança de la princesa, li va recomanar els banys termals de la seva població. Així va ser com Fàtima va viatjar fins a Caldes d'Estrac acompanyada d'Elionor i es van allotjar a la torre que quedava als afores de la població. El tractament va resultar tot un èxit i la princesa no tan sols va curar la seva malaltia, sinó que també va esdevenir una persona molt més afable, generosa i benèvola. Com a mostra d'agraïment de la princesa Fàtima a Caldes d'Estrac, va conèixer un distingit ciutadà, en Busquets, de qui es va enamorar i amb qui es va acabar casant. Busquets està vinculat a l'altra torre de vigilància, la Torre Busquets.

El gegantó Nano va ser triat per la Colla de Geganters i Grallers de Caldes d'Estrac per retre un petit homenatge els pescadors del poble de totes les èpoques, escollint aquest nom per ser d'un dels pescadors més representatius.

gegants


Des de la seva fundació l'any 1996, els Diables d'Estrac han estat els encarregats del magnífic correfoc que any rere any atrau més persones visitants. El drac Astharoth i la colla de tabalers amenitzen aquest esplèndid espectacle de foc i diversió als carrers del municipi, que fa posar en moviment el públic, ja sigui per la pirotècnia o pel so dels tabals.

diables

En el marc del 25è aniversari de la colla caldenca, els Diables d'Estrac, amb la col·laboració econòmica de l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Caldes d'Estrac, han decidit incorporar una nova dragona a l'entitat amb la voluntat de consolidar la colla infantil. En concret, la Nayla, que significa la mare de tots els diables, vol oferir un atractiu diferent del propi de cremadors de masses als nois i a les noies d'entre 14 i 17 anys de la colla caldenca. El seu volum és deu centímetres menor que l'Astharoth i el seu pes és divuit quilograms, quinze quilograms menys que el pes del drac de la colla gran, fet que permet que la puguin portar còmodament persones de la colla infantil i de la colla gran.

Nayla

Noticia relacionada : 30 anys cremant a Caldes. Una mica d'història 

Noticia relacionada : La nova dragona dels Diables d'Estrac es prepara per Santa Llúcia

Oficina de Turisme de Caldes d'Estrac
Carrer La Riera, 54
08393 Caldes d´Estrac
Tel. 937 910 588
cdst.turisme@caldetes.catQR Enquesta satisfacció
Enquesta de satisfacció

Horari:
De l'1 d'abril al 30 de setembre, de 9:00h a 14:00h de dimecres a diumenge. La resta de l'any la Fundació Palau ofereix atenció i informació turística de dimarts a diumenge de 10:30h a 14:00h i les tardes de dijous a dissabte de 17:00h a 19:00h. Dilluns tancat.

Informació actualitzada Covid -19 i Viatges a Catalunya

Logo Biosphere