AJUNTAMENT DE CALDES D'ESTRAC
Plaça de la Vila s/n | 08393 Caldes d'Estrac | 93 791 00 05
El Ple de l'Ajuntament del dilluns 31 de març va donar llum verda a diverses mesures encaminades a reforçar la gestió municipal. Després que l'alcalde Albert Batlle informés sobre accions i decisions del Govern, es van aprovar diverses modificacions de crèdit per assegurar la cobertura econòmica de serveis i actuacions prioritàries, així com la regulació de la recàrrega de vehicles elèctrics.
Inversions al Pont del Sergent
L’alcalde Albert Batlle va explicar l’estat actual de la tramitació de les dues obres que afecten aquest sector. Per una banda, la de reurbanització del tram baix (entre el carrer de La Ratlla i la Riera del Gorg) que ja es troba en fase de licitació per poder-la executar. Per una altra, l’obra de substitució de la canonada d’aigua des del carrer Major fins a la riera Gorg, de la qual fa unes setmanes es va aprovar el projecte executiu que actualment es troba en fase d’exposició pública prèvia a la seva immediata licitació.
Subvenció extraordinària per reformar el Cementiri
El Govern ha aconseguit una subvenció de 384 mil € de la Diputació per executar el projecte de remodelació del cementiri que s’haurà d’executar durant el 2025. Es tracta de modelar el seu perímetre, construir nínxols nous i arranjar el recinte. Una obra de gran importància que ve a cobrir el problema de l’actual instal·lació que presenta dèficits estructurals i de capacitat.
Millores de la via públic i les instal·lacions
Batlle va comunicar l’adjudicació de diverses actuacions per millorar les instal·lacions esportives i la via pública. Entre elles, la reparació de la coberta del pavelló per solucionar les filtracions, l’adaptació de la piscina municipal a la normativa vigent i la reparació de la teulada de la sala polivalent. A més, es duran a terme obres per millorar l’asfaltatge i les voreres en diversos punts de Caldes, així com actuacions de neteja, jardins i repintada de la senyalització viària. L’alcalde també es va referir als recents acords signats amb entitats externes sense ànim de lucre per regularitzar i potenciar la recollida selectiva de roba i oli domèstic.
Escola Sagrada Família
L’alcalde també va informar que el Govern ha mantingut reunions amb el Departament d’Educació i l’AFA (Associació de Famílies d'Alumnes) per reclamar actuacions urgents a l’escola, com la solució de problemes d’humitat i la substitució de les finestres. Tot i que el Departament ha descartat ampliar els vestidors malgrat haver dit que ho faria, el Govern ha insistit en la necessitat d’afrontar totes les altres actuacions que es contenen en el projecte en el seu dia, va redactar i presentar. També va explicar la situació administrativa de les reformes fetes anteriorment al pati de l’escola i va citar que ha adjudicat el servei de suport educatiu i social per a alumnes amb dificultats.
Seguretat Ciutadana
L’alcalde va explicar que fa unes setmanes ja es va comentar amb els Grups Municipals qüestions sobre la seguretat ciutadana i que per millorar la prevenció s’han intensificat les patrulles conjuntes amb els Mossos d’Esquadra. També va informar de la finalització del procés d’estabilització del personal i de la incorporació de quatre nous agents a la Policia Local.
Modificacions de crèdit aprovades
Es van aprovar per garantir el finançament de serveis essencials i noves actuacions municipals. Una de les principals partides aprovades, per valor de 106.253,79 euros procedent del romanent de tresoreria, es destinarà a incorporar factures pendents de l'exercici 2024 al pressupost de 2025. Aquest acord va esdevenir el pas previ per aprovar el reconeixement extrajudicial de crèdit, que permet validar aquestes factures i procedir al seu pagament.
ERC, a través del regidor Òscar Baró, va optar per l'abstenció del seu grup municipal, argumentant que en el passat el grup de govern actual havia votat en contra de mesures similars quan estava a l'oposició. En resposta, el regidor Joaquim Arnó va voler diferenciar aquesta operació de les pràctiques que en el passat havien criticat des del seu grup polític i va explicar que “l'ús del romanent en aquest cas respon a una qüestió tècnica i administrativa, ja que les factures corresponen a l'any 2024 però no es podien liquidar en aquell exercici per la procedència dels fons”.
Amb l’aprovació d’aquesta mesura s’assegura que es puguin cobrir despeses corresponents a factures de la Seguretat Social, transferències al Consell Comarcal, recollida de residus i el subministrament d’energia elèctrica i gas, entre d’altres. El punt es va aprovar amb els vots a favor del Govern i les abstencions d'ERC i PSC.
A més, el Ple també va aprovar una segona modificació destinada a finançar la licitació conjunta de les Tres Viles del servei de salvament i vigilància de platges, la contractació d’un socorrista per a la piscina municipal amb l’objectiu d’obrir-la aquest estiu, l’augment del pressupost per millorar la neteja de l’escola Sagrada Família i la modificació del conveni del transport urbà, incorporant servei els dissabtes a la tarda durant tot l’any. Aquest punt es va aprovar amb els vots a favor de Gent d’Estrac, Junts, Gent i ERC, i l’abstenció del PSC.
D’altra banda, el Ple també va sotmetre a validació quatre factures de l'empresa responsable del servei d’informàtica, corresponents a un període anterior a l'aprovació del Pla Estratègic de Contractació.
Regulació de la recàrrega de vehicles elèctrics
Un altre dels punts aprovats va ser la modificació de l’Ordenança Fiscal número 31, reguladora del preu públic per a la recàrrega de vehicles elèctrics. A partir del 15 d'abril, les persones usuàries hauran d'assumir el cost del servei, amb una tarifa ajustada a 0,36 €/kWh. Aquesta mesura aprovada per unanimitat, que posa fi al període de gratuïtat que s’havia establert per a la recàrrega de vehicles elèctrics als punts instal·lats a la vila, té com a objectiu garantir la sostenibilitat econòmica del servei.
Serveis de suport administratiu de la Diputació de Barcelona
També es va aprovar per unanimitat la delegació a favor de la Diputació de Barcelona de la competència de selecció per constituir una borsa supramunicipal de personal funcionari interí, en la categoria de Tècnic/a Auxiliar de Biblioteques.
A continuació, es va tractar l'expedient referent a l'extinció del conveni d'encàrrecs de gestió amb la Diputació de Barcelona, que va iniciar aquest servei fa més de 24 anys a Caldes d'Estrac com a prova pilot, en un moment en què molts ajuntaments petits no disposaven de la capacitat ni els recursos per gestionar aspectes tan essencials com les nòmines i la gestió de personal.
L’alcalde de Caldes va recordar que Caldes d'Estrac va ser el primer municipi a beneficiar-se d'aquest servei, el qual ha estat essencial per al bon funcionament de l'administració municipal. "Aquest servei va començar com una prova pilot a Caldes i ha estat una eina fonamental per a molts ajuntaments petits que no tenien recursos per gestionar aquests serveis internament", va explicar Batlle.
Després de 24 anys de col·laboració, en aquests moments el consistori ha contractat una gestoria especialitzada en temes de personal i funció pública, seguint el model utilitzat per altres ajuntaments de la comarca. Aquesta gestoria ha estat contractada de manera urgent, i abans de finalitzar l'any ja es preveu formalitzar un contracte a llarg termini per continuar amb la prestació d'aquests serveis. El punt va ser aprovat per unanimitat per tots els grups municipals.
La concessió de l’aigua potable i clavegueram, en pròrroga forçosa
El Ple també va acordar la pròrroga forçosa dels contractes de concessió dels serveis d’aigua potable i clavegueram, adjudicats a l’empresa Agbar des de fa quaranta anys, tot indicant que la pròrroga és fins que es liciti una nova concessió. ERC, al seu torn, va demanar establir un termini límit per tirar endavant la licitació i evitar una prolongació indefinida, a banda d’insistir en la necessitat d’estudiar models alternatius de gestió de l’aigua. Ambdues qüestions no van ser considerades pel Govern per entendre que amb les disposicions actuals ja es responien adequadament.
La sessió plenària va finalitzar amb l’activitat de control a càrrec de l’alcalde Albert Batlle, que va donar compte de diversos expedients i sentències judicials totes favorables a l’Ajuntament i amb el torn obert de precs i preguntes.
Precs i preguntes dels Grups Municipals
ERC, a través del regidor Òscar Baró, va demanar explicacions sobre les actuacions pendents a l’escola i la seva calendarització. L’alcalde va respondre que s’està ultimant un acord amb Educació, amb qui estan sent insistents, que definirà responsabilitats i terminis, prioritzant sempre la seguretat i la salubritat. ERC també va demanar per l’estat de les càmeres de seguretat del municipi i per la barana de protecció de la vorera de la Riera, sota el pont de la via del tren. En aquest darrer sentit, la resposta de l’equip de govern va ser que l’actuació és imminent.
Per la seva banda, el PSC, amb intervencions dels seus regidors Miguel González i Joan Baró, va criticar la manca d’inversions municipals a l’escola i va preguntar sobre la subvenció de la Diputació per al cementiri, aclarint-se en la resposta que, tot i ser de titularitat parroquial, la gestió i el manteniment corresponen a l’Ajuntament. També es va demanar per l’expropiació del terreny al Pont del Sergent, que segueix en negociació, per alguns aspectes de la renovació de la concessió de subministrament d’aigua potable en tràmit, i per les obres del poliesportiu, confirmant-se en paraules de l’equip de govern que són tres projectes diferents i que, per tant, cal fer licitacions independents.
Recupera la sessió en aquest enllaç.