AJUNTAMENT DE CALDES D'ESTRAC
Plaça de la Vila s/n | 08393 Caldes d'Estrac | 93 791 00 05
L'imminent 2015 serà any de commemorar un nou Tricentenari. Si el 2013 era el del Combat de Caldes i el 2014 el de la caiguda de Barcelona i la pèrdua de les llibertats catalanes, el 2015 serà l’any del Tricentenari de la constitució da Caldes com a municipi independent.
Precisament per raó del que va passar els anys 1713 i 1714, després de l’11 de setembre, quan la ciutat de Barcelona va perdre tots les seves atribucions i fou abolit el Consell de Cent que fins llavors la governava i substituït per una Junta d’Administradors nomenats directament per l’exèrcit borbònic d’ocupació, també va perdre la jurisdicció sobre els municipis externs sobre els quals posseïa els drets i la governació. Un d’ells, era Caldes d’Estrac que, des de meitats del 2015 començà a governar-se de manera independent integrat dins el Corregiment de Mataró que instaurà el Decret de Nova Planta de Catalunya que dictà el rei Felip V el 16 de gener de 1716.
Doncs bé, coincidint amb els 300 anys d’aquesta fita històrica, Caldes n’afronta una de més pacífica però igualment decisiva, com és el de la formulació d’un nou POUM -Pla d’Ordenació Urbanística Municipal- que haurà de definir un nou model de poble pel segle XXI.
En certa manera, l’atzar ha volgut que s’hagi produït aquesta coincidència, ja que la proposta de formulació del POUM la va fer l’actual equip de govern municipal a l’inici del seu mandat (2011) però no ha estat possible posar mans a l’obra fins ara perquè durant aquest temps s’ha hagut de cercar els mitjans tècnics i econòmics que ho fessin possible. En aquest sentit, val a dir que la subvenció concedida a meitat del 2014 per la Diputació de Barcelona és la que ha possibilitat que ara s’engegui tot el procés.
El nou POUM substituirà el PGOU del 1984 que, 30 anys després, ha quedat del tot desfasat
És molt important tenir present que el nou POUM substituirà el encara vigent PGOU (Pla General d’Ordenació Urbana) aprovat l’11 de juliol de 1984, essent alcalde Joan Rangel. Tenint en compte que segons la legislació de l’època un Pla com aquell tenia una vigència màxima de 10 anys, resulta obvi que, 30 anys després (1984-2014) ja ha arribat l’hora d’una nova planificació.
I no només perquè les perspectives i possibilitats del municipi han canviat durant aquests anys, sinó perquè també ho ha fet la legislació urbanística d’ordenació i gestió del territori i perquè ara són d’aplicació nous criteris ambientals i de sostenibilitat, entesos des de la protecció dels recursos naturals i del paisatge, les polítiques d’habitatge i de les comunicacions.
Durant aquests 30 anys, especialment els darrers, a Caldes s’ha fet palès la dificultat de gestionar un planejament urbanístic desfasat i no adaptat a les normés vigents, fet que ha obligat l’aplicació continuada de disposicions transitòries i modificacions puntuals ja que el PGOU del 1984 no disposa de la documentació que ara es considera bàsica, com per exemple memòria ambiental, estudis d’inundabilitat, memòria social, estudi de mobilitat, etc.
Per tant, un dels objectius principals del nou POUM que ara es comença a treballar serà el de l’adaptació del planejament urbanístic a les determinacions actuals de la legislació territorial i sectorial vigent, però sobretot el que més haurà d’incidir en la seva formulació serà la determinació del desenvolupament sostenible, entenent com a tal, la utilització racional del territori i del medi ambient, conjuminant les necessitats de creixement amb la preservació dels recursos naturals i dels valors paisatgístics, arqueològics, històrics i cultural, a fi de garantir la qualitat de vida de les generacions presents i futures.
Per a fer-ho bé, ja des d’ara s’ha de dir que caldrà la participació de tots els caldencs i caldenques. Aquest objectiu no és, per definició, feina d’un equip de professionals, ni competència d’un govern municipal, ni tan sols del conjunt dels electes municipals. És feina i responsabilitat de tots. Tots els ciutadans hi són cridats a participar.
Per això, el procés d’elaboració del POUM ja estableix els mecanismes per a canalitzar aquesta participació que, el Govern Municipal, a més, ha decidit potenciar al màxim. Consulta, informació, debat, consens, són paraules que prendran tot el seu significat a mida que vagi avançant tot aquest procés que s’iniciarà, precisament per aquestes vies, a principis del 2015.
En properes edicions del Portada i a través del web municipal s’anirà informant dels passos a seguir. També a l’acte públic informatiu de meitats de desembre se’n parlarà abastament.