AJUNTAMENT DE CALDES D'ESTRAC
Plaça de la Vila s/n | 08393 Caldes d'Estrac | 93 791 00 05
Aquesta jornada gratuïta, protagonitzada per historiadors i investigadors, acollirà la presentació de les comunicacions inèdites de recerca patrimonial i històrica dels municipis del Maresme. Les inscripcions per presentar-les es poden formalitzar enviant un correu electrònic a acmaresme.cultura@gencat.cat.
Amb el pretext que a Caldes d’Estrac s’hi va establir a inicis del segle XX una de les primeres estacions de salvament marítim de la Península (“els Nàufregs”), la ponència principal versarà sobre aquest tema, si bé la idea de la trobada és englobar tot allò que té relació amb activitats econòmiques, socials i culturals a la platja, entesa en sentit ampli i, en el cas de Caldes, relativa a tot el municipi, és a dir, “activitats de ribera”.
Es tracta, doncs, de desenvolupar qualsevol tema relatiu a establiments a peu d’ona, com poden ser guinguetes, banys, instal·lacions lúdiques o esportives, i activitats econòmiques, com ara la construcció nàutica amb mestres d’aixa i calafats, corders, velers... o l’aprofitament i comercialització de recursos via cabotatge costaner amb càrrega i descàrrega a la platja de matèries primeres o elaborats (fusta, carbó, queviures, minerals, etc.).
La Trobada de 2024, és una iniciativa de l'Arxiu Comarcal del Maresme, l'Ajuntament de Caldes d'Estrac, l'Institut Ramon Muntaner, la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana i el Consell Comarcal del Maresme.
Tota aquestes qüestions, a més d’altres de caràcter organitzatiu, van ser tractades a la reunió que el passat 19 de gener van mantenir a la seu de l’Ajuntament, l’alcalde, Albert Batlle, el Director de l’Arxiu Històric Comarcal, Alexis Serrano i el regidor de Cultura, Jordi López.
Com participar-hi?
La participació és gratuïta i oberta a totes les entitats. Les persones interessades es poden inscriure enviant un correu electrònic a acmaresme.cultura@gencat.cat abans del 20 de maig amb la fitxa de participació degudament omplerta.
En cas de voler presentar les pròpies propostes de comunicacions per tal que siguin abordades durant el transcurs de la jornada, el termini per enviar el títol i el resum de la comunicació finalitza el 15 de maig. Cada centre/entitat podrà, doncs, aportar publicacions i materials de difusió per ser exposats. El termini per presentar el text complet per a la publicació de les actes acabarà el 30 de setembre.
Per consultar el programa de la XVII Trobada d'Entitats de Recerca Local i Comarcal del Maresme, podeu visitar el web de la Xarxa d'Arxius Comarcals (XAC).