AJUNTAMENT DE CALDES D'ESTRAC
Plaça de la Vila s/n | 08393 Caldes d'Estrac | 93 791 00 05
L’exposició itinerant “Operació Aigua”, la iniciativa d'Agbar centrada en la sensibilització per a un consum responsable de l’aigua, des de fa uns dies s’ha instal·lat a la Plaça de les Barques de Caldes d’Estrac i aquest dilluns 19F, s’ha inaugurat oficialment amb visita guiada que s’ha fet amb presència de l’alcalde, Albert Batlle, regidors i regidores de l’Ajuntament i representants de la companyia Agbar.
L’exposició persegueix conscienciar la ciutadania sobre la situació actual dels recursos hídrics i la disponibilitat d’aigua en el futur, sobre els usos i abusos que en fem com a societat, així com sobre l’impacte que aquestes accions tenen en el medi natural. La mostra va dirigida a tots els públics, tot i que fa especial èmfasi en l’àmbit familiar i escolar, i s’espera que rebi visites de l’alumnat del municipi mentre estigui oberta.
En una breu al·locució, l’alcalde Albert Batlle, va fer menció a l’oportunitat magnífica que l’exposició s’ubiqui a Caldes en uns moments tan delicats com els de l’actual sequera, en la que es demana el compromís necessari per reduir el consum de l’aigua, especialment en aquells àmbits on no és imprescindible. “L’exposició explica i ajuda a entendre que per molt que l’aigua surti per l’aixeta cada dia, no és un bé il·limitat i que cal fer-ne un ús responsable”.
Batlle va citar algunes dades que es mostren a l’exposició, especialment les que tenen a veure amb el consum responsable per recordar que quan en la situació d’emergència actual es parla d’un consum màxim diari de 200 litres persona/dia, no vol dir que aquesta sigui la quantitat que un pot consumir, sinó que és una xifra de mitjana. De fet, ho diu l’exposició, 50 litres per dia és més que suficient.
Per la seva part, Ramon Martínez, responsable de l’Àrea de Clients de Catalunya d’Agbar, va explicar que “la conscienciació i la sensibilització ciutadana en el consum responsable de l’aigua és imprescindible en la situació de sequera actual. El canvi climàtic impacta de forma alarmant en la disponibilitat d’aigua i, tot i que les mesures per garantir el recurs passen per inversions que han d’executar les administracions, tots podem fer petits gestos que, de forma agregada, tinguin un impacte positiu”.
I va afegir: “L'exposició és un exemple més del compromís que es requereix en els moments actuals. La mostra ens interpel·la davant l’impacte que tenen les nostres accions en el medi natural i, especialment, en un recurs escàs com és l’aigua”.
Finalment, tant l’alcalde com el representant de la companyia fan una crida a contribuir en la lluita contra el canvi climàtic amb accions individuals per estalviar aigua davant la seva escassetat.
Una exposició educativa que recorre tota Catalunya
L’exposició “Operació Aigua” compta amb quatre blocs -“Com contaminem l’aigua?”, “Com s’embruta l’aigua?”, “Aigua per a tothom?” i “Quanta aigua consumeixes?”- on posa en relleu dades rellevants sobre la seva accessibilitat, com el cas de la xifra que indica que més de 800 milions de persones a tot el món no disposen d’aigua potable, o que més de 4.000 milions de persones no tenen accés a lavabos i que un 80 % de les aigües residuals es llencen als rius i al mar sense tractar, fet que provoca la contaminació de les aigües.
Fins ara, l’exposició “Operació Aigua” ha arribat a més d’una seixantena de poblacions catalanes des que es va posar en marxa l’octubre de 2020. En aquest sentit, ha visitat els següents municipis: Granollers, Mollet del Vallès, Sant Celoni, Sant Cugat, Rubí, Martorell, Amposta, Sitges, Alcanar, Valls, Mollerussa, Tàrrega, Ulldecona, Calafell, Constantí, Cambrils, Tarragona, Barcelona, Sant Pere de Ribes, Igualada, Sallent, Taradell, Berga, Manlleu, Alp, Santa Bàrbara, Olot, Arbúcies, Roquetes, Juneda, Tossa de Mar, les Borges Blanques, Palamós, Cubelles, Roses, l’Arboç, Cervelló, Polinyà, Santa Coloma de Farners, Calella, Cabrera de Mar, Sant Vicenç dels Horts, Sentmenat, Súria, Vilanova del Camí, les Franqueses del Vallès, l’Ametlla del Vallès, Avià, Santa Eulàlia de Ronçana, Sant Hipòlit de Voltregà, les Masies de Voltregà, Sabadell i el Masnou.