Obrir/tancar menú

Ajuntament de Caldes d'Estrac

Notícies
Obrir/tancar menú lateral
Consells pràctics per prevenir els efectes de la calor
Els CAP'S de l'Àrea de Salut incideixen en la conscienciació com a eina de prevenció.

Com cada any amb l’arribada de la calor, des de l’Atenció Primària Metropolitana Nord de l’Institut Català de la Salut es posa el focus en la prevenció i la conscienciació per minimitzar els efectes negatius que puguin causar les altes temperatures o les onades de calor: deshidratació, cops de calor, exposició al sol, cremades solars, etc.

En línia amb la campanya llançada pel Departament de Salut, i que porta per títol “Més llesta que la calor”, destaquen 6 grans consells:

  • Beu aigua sovint, encara que no tinguis set
  • Evita sortir a l’exterior durant les hores de màxima calor
  • Roman en espais climatitzats
  • Tingues cura dels infants i de la gent gran
  • Porta roba lleugera i gorra o barret
  • Aplica’t protector solar

Dels sis grans consells, són especialment importants la recomanació de beure aigua sovint i evitar sortir a l’exterior durant les hores de més xafogor. Així mateix, és molt important tenir cura d’infants i familiars vulnerables o en edat avançada (a partir de 75 anys). Es recomana recordar-los que han de mantenir-se hidratats en tot moment, romandre en espais frescos o climatitzats i evitar l’exposició directa al sol durant les hores de més calor. Aquests consells també són dirigits a les embarassades o les persones que treballin a l’aire lliure. Beure aigua és fonamental.  

D’altra banda, des de l’Atenció Primària es recorda que l'excés de calor pot suposar un perill per a la salut, agreujar una malaltia crònica o provocar deshidratació i esgotament. Si l'exposició a temperatures molt altes es perllonga, la temperatura del cos pot elevar-se fins a nivells perillosos i es pot patir un cop de calor, un trastorn amb conseqüències potencialment molt greus que requereix atenció mèdica immediata trucant al 061 Salut Respon.

A l’aire lliure, es recomana fer ús de gorres i barrets així com de roba lleugera (com la de cotó) de colors clars, que no sigui ajustada i procurar caminar per l’ombra. Es poden aprofitar alguns equipaments públics amb climatització com a refugis climàtics. 

Però no només és important protegir-se a l’aire lliure, a casa, cal tancar les persianes on toca el sol directament i obrir les finestres al vespre per a refrescar l’ambient una mica i ventilar. És útil fer servir ventiladors o vanos. I, en cas de disposar d’aire condicionat, la temperatura de confort hauria de ser de 26 °C.

Finalment, és important aplicar crema de protecció solar de tant en tant i saber quin és el fototipus de pell a l’hora de triar un filtre adequat. La crema solar s’ha de fer servir no només quan es va a la platja o a la piscina, sinó sempre que es tingui previst estar a l’aire lliure, al sol, ja sigui a la muntanya, passejant pel carrer, etc. També cal vigilar en els trajectes en cotxe durant les hores de més sol i mai no deixar-hi infants, persones fràgils o mascotes a dins, amb les finestres tancades. 

Podeu consultar CanalSalut per ampliar aquestes recomanacions.

Més llesta calor

Publicació 03.07.2024
Versió per imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en Whatsapp
Pujar al principi de la pàgina