Obrir/tancar menú

Ajuntament de Caldes d'Estrac

Notícies
Obrir/tancar menú lateral
Diumenge 4 d'abril, jornada de donació de sang a Caldes
Us oferim, tot seguit, l'article que el Banc de Sang de Caldes ha preparat sobre la importància de donar sang.

La sensibilització ciutadana i solidària, i per tant, la consciència del deure humanitari de donar sang, juguen un paper molt important en el conjunt de municipis de Catalunya, i això es fa patent en la resposta positiva que molts d´ells venen donant. No obstant, és molt important que aquestes xifres es vagin consolidant, per una banda, i en alguns municipis, com és el cas de Caldes, han d´augmentar encara considerablement.

Si bé les comarques que conformen Catalunya queden encara lluny de les 45 donacions per mil habitants i any, que és l´índex necessari que marca l´Organització Mundial de la Salut (OMS) per assolir l´autosuficiència de sang i derivats, centrant-nos en el Maresme cal de dir que les donacions de sang encara són insuficients, ja que el 2008, per exemple, encara no passem de 24,5 --amb excepció d´alguns municipis, com Arenys de Munt (62,94) o Santa Susanna (58,03). Si parlem de Caldes d´Estrac, les donacions són encara molt insuficients, tot i que s´hi detecta un petit augment. 

En efecte, Caldes d´Estrac, que. anys enrere havia estat un dels primers municipis del Maresme en el rànking de les donacions de sang, havia anat baixant de manera progressiva, fins situar-se a l´extrem oposat d´aquest rànking:  2,62 el 2007, per bé que el 2008 ja s´havia assolit un índex de 8,04. Aquesta forta baixada pot haver-se degut a moltes causes, i una d´elles, segurament, és que no s´hagi produït el relleu generacional indispensable per assegurar la continuïtat de qualsevol projecte, i molt especialment en el tema de les donacions de sang, en què el factor edat és tan rellevant.  El darrer any, 2009, les donacions han experimentat un fort increment,  però és cert que partíem de xifres tan baixes que no podem cantar victòria, sinó més aviat persistir en l´esforç i intentar consolidar uns hàbits de donació que són els que ens ajudaran a aconseguir l´objectiu de recuperar el que Caldes havia estat en aquest tema.

Al poble, doncs, se´ns gira feina: ens caldrà posar en joc l´empenta que sempre ha distingit el nostre poble, i exercir activament la nostra solidaritat: per un costat, els que ja sou donants de sang ocasionals convertint aquest gest solidari en un costum periòdic, tot acostant-nos sempre que puguem a fer donació d´aquest bé, tan preuat i insubstituïble, que és la nostra sang; per altra banda, els joves, que fins ara no havíeu donat mai sang per raons d´edat, fent-vos donants des de la majoria d´edat, quan el vostre cos ja està preparat per fer-ho, i així podreu, també en aquest aspecte humanitari, mostrar la generositat que sempre ha caracteritzat la joventut. 

Banc de Sang i Teixits de Catalunya
Delegació de Caldes d'Estrac

Publicació 26.03.2010
Versió per imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en Whatsapp
Pujar al principi de la pàgina