Pancarta 08
Pancarta 07
Pancarta 02
Pancarta 01
Ajuntament
Municipi
Seu electronica
Turisme
NOTíCIES
Les orenetes tornen a Caldes!
Jaume Viader, membre d'Arrels Cultura

Jaume ViaderLa inesperada i devastadora pandèmia que ens afecta de ple ens hauria de fer mirar més la NATURA en general i els OCELLS en particular. Potser llavors ens adonaríem de la importància de protegir el nostre entorn i les espècies que hi subsisteixen i amb les quals convivim.

Els “culblancs” ja són a Caldes. Anomenats també “orenetes de cua blanca” (Delichon urbicum), aquests ocells insectívors ens resulten força familiars pels seus vols acrobàtics i per la presència de llurs nius fets amb fang, que solen construir adossats als nostres edificis. En aquest sentit, des de fa uns anys, s’està realitzant una campanya de seguiment de l’espècie per tal de saber si la seva població es manté o decreix (Projecte Orenetes). 

Al nostre municipi, l’oreneta gairebé havia desaparegut. Gràcies a l’esforç d’alguns convilatans i a la crida feta des de l’Ajuntament de Caldes d'Estrac, les darreres primaveres les orenetes han tornat a establir-se en algunes de les antigues colònies de cria destruïdes fa anys. Aquest fet pot no agradar a tothom, a causa del soroll i els excrements associats a la nidificació.

Cal recordar, però, que es tracta d’una espècie protegida per la llei i que no se l’ha de molestar ni, en cap cas, danyar o malmetre els seus nius. Només cal ser una mica pacient durant l’època de cria –entre abril i setembre–. De ben segur que ens compensa amb escreix les petites molèsties que ens puguin ocasionar, el fet que s’alimentin d’insectes tan empipadors i, fins i tot perillosos per a la salut, com les mosques i els mosquits de diferents tipus, entre els quals el mosquit “tigre”. 

Deixem-les seguir volant i delectant-nos amb les seves giragonses acrobàtiques!

Jaume Viader – Associació Arrels Cultura de Caldes d’Estrac 

Informació publicada l'11 de març de 2021Compartir:Comparteix al FacebookCompartir a Twitter

AJUNTAMENT DE CALDES D'ESTRAC
Plaça de la Vila s/n | 08393 Caldes d'Estrac | 93 791 00 05