Obrir/tancar menú

Ajuntament de Caldes d'Estrac

Notícies
Obrir/tancar menú lateral
L'Ajuntament aprova la fiscalitat municipal pel 2024
L'IBI puja un 8,85%

Amb els vots favorables del Govern (GdE-JxC) i l’abstenció de PSC i ERC, el Ple de l’Ajuntament ha donat llum verda a la reforma de les Ordenances Fiscals per l’any 2024. En la seva major part, els canvis són de redactat i d’adaptació a les normatives de rang superior, però en alguns casos, a més, la variació afecta els seus imports.

Així, l’impost principal pel seu caràcter general, l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) puja un 8,85% de mitjana. El seu tipus impositiu passa del 0,79% del valor cadastral al 0,86%. És sens dubte la decisió més important del plenari que permetrà que es recaptin aproximadament 110.000 euros de més que han de servir per ajudar a equilibrar el pressupost municipal.

Això no obstant, el regidor d’Hisenda, Joaquim Arnó, adverteix que no n’hi haurà prou i que caldrà aplicar mesures complementàries, com ara la contenció de la despesa, l’actualització de la comptabilitat municipal, l’increment de recursos aliens, tals com subvencions i ajudes d’institucions superiors, així com l’optimització dels recursos propis, tals com el frau a les llicències d’obres –amb inspeccions pels incomplidors-, concessions, taxes per serveis prestats i altres.

En la seva intervenció al Ple, Arnó va esmentar com a causes de la pujada de l’IBI, l’increment de costos en general, que ha fet que l’IBI s’hagi incrementat arreu. Hi ha municipis del Maresme que la puja és de dos dígits i alguns, fins i tot, superior al 25%. Arnó va posar exemples pel que fa a l'augment de costos: l’energia elèctrica un 33%; el cost de la neteja un 14%; la deixalleria més del 100%, etc.

Especial menció però a les despeses jurídiques de l’Ajuntament que en els dos darrers anys han superat els 200.000 € (un increment del 134%) i també alguns dels ingressos d’anys anteriors, consignats però no cobrats, que també influiran molt negativament en la comptabilitat municipal.

Val a dir que la modificació de l’IBI inclou també major bonificació pels qui instal·lin sistemes d’estalvi i producció elèctrica (plaques solars). Passarà del 25 al 50% i de 4 a 5 anys de meritació. A part, es manté també el descompte per a les famílies nombroses i monoparentals.

Recupera el Ple Municipal per veure i escoltar tota l'argumentació i el debat: https://www.youtube.com/watch?v=AfUoGvcUp-w

Ordenances 2023

Publicació 15.11.2023
Versió per imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en Whatsapp
Pujar al principi de la pàgina