Pancarta 01
Pancarta 02
Pancarta 08
Pancarta 07
Ajuntament
Municipi
Seu electronica
Turisme
FESTES I CULTURA POPULAR

Al llarg de l'any, la regidoria de Cultura programa tot un seguit d'actes, exposicions, conferències, xerrades, ... i organitza i col·labora en actes ja tradicionals com la celebració de Sant Jordi, l'Onze de Setembre, les festes de Nadal, la Mostra Literària del Maresme, etc.

actes culturals


Les figures de la cultura popular caldenca

Els gegants de Caldes d'Estrac, Fàtima, Busquets i el Nano, i els capgossos, són la màxima expressió de la cultura popular a Caldes, juntament amb la figura de foc, el drac Astharoc. La Colla Gegantera i els Diables d'Estrac fan possible que aquestes expressions culturals estiguin ben arrelades a les festes del municipi.

L'adopció de la figura de Fàtima i Busquets com a gegants de Caldes respon a una llegenda que forma part de la història del municipi i que guarda relació amb les torres de guaita i els poders de les aigües termals caldenques. Fa molt temps, els habitants de la població van començar a veure formes fantasmagòriques que passejaven pels voltants de la Torre dels Encantats. Però aquestes aparicions eren fantasmes, sinó que es tractava dels membres de l´escolta de la princesa  sarracènia Fàtima, que havia acudit a Caldes per curar-se d´una terrible malaltia. Fàtima baixava amb un seguici a prendre les aigües, vestint tots ells robes blanques que els hi hauria atorgat aquest aspecte misteriós i fantasmagòric.

Segons la llegenda, Fàtima coneixia les qualitats de les aigües de Caldes per la seva esclava Elionor, capturada per una expedició de corsaris que van saquejar la població. La seva bellesa va impedir que fos maltractada pels pirates i va ser atorgada com esclava a la princesa Fàtima, que patia de lepra. Els metges no trobaven remei a la seva malaltia i Elionor, que s´havia guanyat la confiança de la princesa, li va recomanar els banys termals de la seva població. Així va ser com Fàtima va viatjar fins a Caldes acompanyada d´Elionor i es van allotjar a la torre que quedava als afores de la població. El tractament va resultar tot un èxit i la princesa no tan sols va curar la seva malaltia, sinó que també va esdevenir una persona molt més afable, generosa i benèvola. Com a mostra d´agraïment de la princesa Fàtima  a Caldes, va conèixer un distingit ciutadà, en Busquets, de qui es va enamorar i amb qui es va acabar casant. Busquets està vinculat a l´altra torre de vigilància, la Torre Busquets.

El gegantó Nano, va ser triat per la colla de Geganters i Grallers de Caldes d'Estrac per retre un petit homenatge els pescadors del poble de totes les époques, escollint aquest nom per ser d´un dels pescadors més representatius de Caldes, en Nano.

gegants


Des de la seva fundació l'any 1996, els Diables d'Estrac han estat els encarregats del magnífic coorrefoc que any rere any atrauen més visitants, pel renom que aquesta ha adquirit en les festes de Caldetes. El drac Astharot i la colla de tabalers amenitzen aquest esplèndid espectacle de foc i diversió als carrers de Caldes, que fa posar en moviment el públic, ja sigui per la pirotècnia o pel so dels tabals.

diables


Les celebracions festives a Caldes d'Estrac

AJUNTAMENT DE CALDES D'ESTRAC
Plaça de la Vila s/n | 08393 Caldes d'Estrac | 93 791 00 05