TermalismeGastronomiaHistòria, art i cultura
Molt ennuvolat
mín
14°
màx
21°
Molt ennuvolat amb pluja
mín
10°
màx
18°
Cobert amb pluja
mín
11°
màx
18°
Divendres 29Dissabte 30Diumenge 31
ITINERARI TURíSTIC I CULTURAL AUTOGUIAT
5. Les torres de guaita
  • Durant el segle XVI, a causa de les incursions de corsaris turcs, les poblacions costaneres prengueren mesures per tal de defensar-se. D’aquesta manera, s’inicià la construcció de torres de vigilància. Es conserven: la Torre verda, la de Can Busquets i la dels Encantats, al terme municipal d’Arenys de Mar. Totes tres són de planta circular.

    La Torre Verda (o Torre de les Heures, pel color que aquesta protecció vegetal li proporciona) està situada a l’esquerra de la part final del carrer de l’Església. D’aquesta torre de guàrdia ja se’n té constància l’any 1549, en un document que el batlle del poble adreça als consellers de Barcelona demanant llicencia per instal·lar-hi una taberna i fleca, a fi de generar ingressos per afrontar les despeses de reparació de la torre.

    La  Torre de Can Busquets és possiblement el lloc més emblemàtic del nostre municipi. La primera notícia històrica data del 25 de febrer de 1586 quan el conseller de Barcelona del qual depenia Caldes autoritza a Joan Busquets la construcció d’una “torre rodona per poder-se defensar dels moros i altres enemics”. Al lloc de la corona emmerletada que presideix la torre hi ha una olivera facilment visible des de qualsevol punt de Caldes. Per això, també se la coneix com la “Torre de l’Olivera de la Pau”. Un fet curiós és que no fa massa anys era habitual veure algún niu de cigonyes al damunt de la torre. 

    Una de les peculiaritats d’aquesta torre és que des del seu primer pis s’accedeix a una casa o masia, unida a través d’un pont voladís. La masia és de construcció més tardana que la torre. Fins el 1940, els terrenys que l’envoltaven eren plens de vinyes. Actualment, el conjunt de masia i torre es troba enmig d’un gran parc enjardinat i forma un dels nuclis més antics de la població.

    La Torre dels Encantats pot tenir el seu origen a meitats del segle XI. Alguns autors apunten la possibilitat que fos erigida a partir d’una fortificació que ja existia en aquesta data. Al segle XVI, li fou adossada la muralla circular que encara avui la caracteritza. Ja al segle XIX, s’utilitzà com a estació intermèdia de la xarxa de telègrafs òptics.

    La història i el nom d’aquesta torre estan estretament vinculats a la llegenda de la Fàtima i en Busquets. Una llegenda molt popular a Caldes divulgada per Joaquim Salarich a finals del s. XIX. Per a recordar-la, avui aquests personatges estan representats en els gegants de la població.

  • MAPA ITINERARI

 
Oficina de Turisme de Caldes d'Estrac
Carrer La Riera, 54
08393 Caldes d´Estrac
Tel. 937 910 588
cdst.turisme@caldetes.cat
Enquesta de satisfacció

Horari:
De l'1 d'abril al 30 de setembre, de 9:00h a 14:00h de dimecres a diumenge. La resta de l'any la Fundació Palau ofereix atenció i informació turística de dimarts a diumenge de 10:30h a 14:00h i les tardes de dijous a dissabte de 17:00h a 19:00h. Dilluns tancat.


Logo Biosphere